"Incepand cu 1 ianuarie 2010, anumite forme de ajutoare care nu sunt conforme cu normele europene privind concurenta si ajutorul de stat vor trebui sa dispara sau vor fi inlocuite cu alte forme care vor fi in conformitate cu normele europene. Aceasta este o consecinta a negocierilor Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, negociere care a fost facuta in perioada 2004-2006. Atunci s-a negociat un regim de continuare a acestor forme de ajutor pentru inca 3 ani de zile, iar acesti ani au ajuns astazi la scadenta", a explicat Dumitru, citat de NewsIn. Ministrul a adaugat ca fermierii nu vor ramane fara sprijin financiar, in conditiile in care Uniunea Europeana creste anual cuantumul platii pe suprafata cu 10%, existand de asemenea si posibilitatea continuarii anumitor forme de ajutor din partea statului.

Intrebat care forme de ajutor care ar urma sa dispara, Dumitru s-a referit la subventia pentru apa de irigatii, pentru carnea de porc si pasare. "Celelalte forme de subventii care au existat consideram ca putem sa le gasim o forma de continuare, spre exemplu pentru grupele de producatori sau subventii in domeniul bovinelor, ovinelor si caprinelor", a adaugat el.

"Guvernul a adoptat prima masura in favoarea fermierilor - conditii privind garantarea creditelor de productie cu finantare publica. Aceasta masura prevede conditiile in care fermierii pot prelua credite si obtine garantii din resurse publice pentru creditele de productie, degrevandu-i pe acestia de obligatia de a furniza garantii reale - pamant, casa etc", a mai spus ministrul.

Dumitru a anuntat ca Guvernul a adoptat o masura prin care fermierii pot obtine garantii pentru creditele de productie in cuantum de pana la 80% din valoarea creditului, iar valoarea maxima a unei garantii pe care pot sa o obtina este de 2,5 milioane de euro. "Ministerul Agriculturii a pus deja la dispozitia Fondului de garantare resurse financiare in valoare de 250 de milioane de lei, pe care Fondul de garantare le poate multiplica de cinci ori, adica pot acorda garantii in valoare de 1,25 miliarde lei. De asemenea, in 2012 vom suplimenta aceste fonduri cu inca 86 milioane de lei, astfel incat posibilitatea de garantare creste", a spus ministrul Agriculturii.

"Pe 4 ianuarie vom lansa de asemenea o schema de garantare pentru investitii in domeniul agricol si al dezvoltarii rurale, finantata din fonduri europene", a mai precizat Mihail Dumitru.