Finantele au anuntat lansarea a 3 emisiuni de certificate de trezorerie cu discont, valoarea fiecareia fiind de 1 miliard de lei, iar scadenta acestora fiind la 6 sau 12 luni. Prima emisiune de certificate de trrezorerie este planificata pe 11 ianuarie, urmatoarea pe 18 ianuarie, iar ultima pe 25 ianuarie 2010.

La ultimele licitatii de titluri de stat ce au avut loc in 2009, randamentul platit de stat investitorilor a fost de 10% pe an, Ministerul Finantelor refuzand sa acorde randamente mai ridicate.

De asemenea, Ministerul Finantelor mai are programate in aceasta luna si 2 emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la 5 si 3 ani, fiecare avand valoarea nominala de 0,5 miliarde, si o rata a cuponului de 8,25%, respectiv 8%. Prima emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark din acest an este programata pe 7 ianuarie, iar urmatoarea va avea loc pe 21 ianuarie 2010.

Anul trecut, Ministerul Finantelor a obtinut aproape 65 miliarde de lei prin emisiunile de titluri de stat, valoarea finantarii obtinute fiind de peste 5 ori mai mare decat in 2008.

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru finalul acestui an este de 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB).