Desi cheltuielile de personal de la bugetul general au crescut cu 40,3% in primele 11 luni ale anului 2009, fata de aceeasi perioada din 2008, Ministerul Finantelor Publice prezinta intr-un comunicat de presa “o crestere de 4,7%”, pe care o traduce, paradoxal, printr-o scadere: “din analiza datelor in termeni comparabili rezulta o diminuare a acestora fata de anul precedent”.
Finantele mascheaza astfel, la nivel de imagine, o realitate greu de acceptat social intr-un an de criza (2009): cheltuielile cu salariile, sporurile si beneficiile celor 1,5 milioane de bugetari au crescut cu 40%.

Potrivit datelor publicate de Finante, in sectiunea dedicata executiilor bugetare, cheltuielile de personal ale bugetului general au fost, in primele 11 luni din 2009, de 43,05 miliarde lei, adica 8,7% din Produsul Intern Brut (PIB) total estimat pe anul trecut. Pe primele 11 luni din 2008, aceeasi sursa indica cheltuieli de personal de 30,68 miliarde lei, adica 6,1% din valoarea PIB pe anul 2008.

Diferenta de la 2008 la 2009 o reprezinta o crestere de 40,3% a cheltuielilor totale de personal, care in bani inseamna un plus de 12,37 miliarde de lei (peste 2,9 miliarde de euro) (foto 1).

In pofida acestor date, in comunicatul de presa publicat de Ministerul de Finante pe data de 28 decembrie 2009, situatia este descrisa in modul urmator: “Cheltuielile de personal pe primele unsprezece luni ale anului in curs inregistreaza o crestere de 4,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, cresterea fiind in principal consecinta majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008, din analiza datelor in termeni comparabili rezulta o diminuare a acestora fata de anul precedent.”



In acest mod, Finantele transforma, in mod inexplicabil, o crestere de 40,3% intr-una de numai 4,7% pe care o prezinta, „in termeni comparabili”, ca pe o scadere. Oficialii Ministerului de Finante nu au putut fi contactati pentru a furniza informatii suplimentare despre aceasta situatie.

Tot in acelasi comunicat de presa (foto 2) publicat pe 28 decembrie Finantele truncheaza realitatea si in ceea ce priveste investitiile realizate de stat cu banii publici. Comunicatul prezinta urmatoarea informatie: „Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie in suma de 28,6 miliarde lei, respectiv 5,8% din PIB”, insa uita sa precizeze ca valoarea totala a investitiilor pe primele 11 luni din 2009 a fost mai mica decat cea din aceeasi perioada din 2008.



Potrivit executiilor bugetare, cheltuielile de capital (investitii) au fost de 18,8 miliarde de lei in primele 11 luni din 2009 si de aproape 19,1 miliarde de lei in aceeasi perioada din 2008, adica o scadere de 1,5%.

In plus, desi veniturile totale din bugetul general consolidat au scazut cu 2,3% fata de aceeasi perioada din 2008, cheltuielile totale au crescut cu 7,1%. De asemenea, in timp ce cheltuielile de personal au crescut cu 40%, cheltuielile cu asistenta sociala (in primul rand pensii si ajutoare sociale) au crescut cu 21%, iar cheltuielile cu dobanzile platite pentru imprumuturi au crescut cu 55%, cheltuielile cu investitiile au scazut cu 1,5%.



Rezultatul a fost cel mai mare deficit bugetar din istoria Romaniei, de 6% din PIB dupa 11 luni, adica peste 7 miliarde de euro. De asemenea, datoria publica a crescut in doar 10 luni cu 26%, pana la peste 32 de miliarde de euro. In acelasi timp, din economia privata au fost disponibilizati peste 400.000 de salariati, numarul somerilor s-a apropiat de 700.000 si peste 120.000 de firme mici si mijlocii au fost inchise din cauza impozitului forfetar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri