"Impactul asupra pietei va fi marginal si este foarte posibil ca unele medicamente sa nu se scumpeasca deloc. Cu toate acestea, per total, ne putem astepta la o crestere cu circa 5% a preturilor la medicamente", a explicat pentru Wall-Street Dan Zaharescu (foto), presedintele executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
"Pentru efectuarea analizei comparative, transformarea preturilor de producator din alte valute in lei se face luandu-se in considerare cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pe anul in curs", se precizeaza in ordinul publicat in Monitorul Oficial. Astfel, este asteptat ca preturile sa fie calculate la un curs de 4-5,25 lei/euro, nivel care ar putea contribui la majorarea preturilor produselor farmaceutice in eventualitatea unei deprecieri puternice a monedei nationale.
Anul trecut, preturile la produsele farmaceutice au fost stabilite la un curs de 4 lei/euro, un nivel sub cursul mediu leu/euro pe intregul an, de 4,23 lei/euro, ceea ce a generat pierderi pentru toti jucatorii din industria farmaceutica, atat producatori/importatori, cat si distribuitori sau retaileri.
In plus, prin noul ordin, care ar putea intra in vigoare incepand cu 1 aprilie, medicamentele generice (copii mai ieftine ale medicamentelor originale) vor avea un pret echivalent cu maxim 70% din cel al medicamentului original (produs farmaceutic inovativ, protejat de patentul de inventie); in 2009, pretul genericelor erau stabilite la un nivel maxim de 65% din cel al originalelor. "Impactul noului ordin asupra medicamentelor generice va fi cu atat mai mic, pentru ca sistemul national de asigurari de sanatate deconteaza cel mai ieftin generice. Daca pacientul vrea sa achizitioneze un produs mai scump, atunci el va plati diferenta", a mai spus oficialul ARPIM.
Doar o rectificare bugetara ar mai salva sistemul sanitar
Zaharescu este de parere ca noul ordin prin care se stabilescte modul in care se vor calcula medicamentele nu va produce efecte spectaculoase in piata, dar ca in semestrul al doilea este nevoie de o rectificare bugetara pentru ca sistemul sanitar sa supravietuiasca.
"Bugetul alocat anul acesta Sanatatii este mai mare decat cel din 2009, dar cei 4% din PIB acopera doar cheltuielile pentru patru trimestru, si nu pentru cinci, cat ar fi nevoie", a precizat Dan Zaharescu. In septembrie 2009, Guvernul a autorizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa incheie angajamente financiare suplimentare de 2,8 miliarde de lei (aproximativ 658 milioane de euro), cu plata in 2010, pentru finantarea sistemului sanitar in ultimul trimestru.
Astfel, cele 2,8 miliarde de lei alocate in septembrie pentru acoperirea cheltuielilor cu sanatatea in trimestrul patru din 2009 vor fi scazute din bugetul de anul acesta, ceea ce inseamna ca actualul buget ar trebui sa acopere cinci trimestre. "Teoretic, bugetul pe anul acesta acopera la limita nevoile pentru patru trimestre, dar nu pentru cinci, de aceea este nevoie o rectificare bugetara in partea a doua a anului", potrivit lui Zaharescu.
"Degeaba se introduc taxe daca banii nu vin la Sanatate"
Cu privire la noile taxe (pe fast-food) pe care ministrul Sanatatii, Attila Cseke, vrea sa le implementeze, Zaharescu spune ca masurile sunt, in teorie, bune, dar ca se pot dovedi a fi neeficiente, ca in cazul taxei pe viciu. "Ministerul Finantelor nu a virat decat foarte putin din fondurile stranse din taxa pe viciu, restul banilor au acoperit alte gauri negre din buget", a spus directorul executiv al ARPIM, adaugand ca acelasi lucru s-ar putea intampla si in cazul taxei pe fast-food, recent propusa de Attila Cseke.
Acesta a mai explicat ca taxele, precum cele pe veniturile obtinute din vanzari (clawback) nu ar trebui sa duca la o limitare a consumului de medicamente in conditiile in care Romania se afla sub media europeana, la nivelul unor tari "din lumea a treia" precum Bangladesh si Mauritania.
"In Ungaria, fiecare locuitor cheltuie in jur de 300 de euro anual pe medicamente si 1.800 de euro pentru servicii medicale, pe cand in Romania toate cheltuielile medicale se cifreaza la 400 de euro", a declarat Zaharescu.
Ordinul incurajeaza lansari de noi medicamente
Pe de alta parte, dincolo de scumpirea medicamentelor, noua metodologie de calculare a preturilor va incura producatorii farma sa introduca pe piata medicamentele ale caror lansari au fost amanate in 2009 din cauza mediului nefavorabil. "Ordinul ajuta la lansarea medicamentelor noi, inovative, la pretul cel mai mic din cele trei state europene", potrivit lui Zaharescu.
Noul mod de calcul al preturilor la medicamente

Citeste si ARPIM: Preturile la medicamentele existente pe piata nu vor creste.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: