In zona euro, comenzile industriale noi s-au redus in ritm anual cu 14,5% in octombrie.

Biroul european de statistica a centralizat date pentru 24 de state membre si a raportat ca toate statele membre au inregistrat in octombrie scaderi fata de aceeasi luna din 2008, potrivit NewsIn.

Cele mai mici scaderi ale comenzilor industriale noi au fost inregistrate in octombrie de Slovenia, de 3%, de Slovacia, de 8,7%, si de Marea Britanie, de 8,8%.

In schimb, cele mai semnificative scaderi ale acestui indicator au avut loc in Lituania, de 35,2%, Estonia, de 33,6%, si Grecia, cu un declin de 27,4%.

Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in a zecea luna a anului trecut de comenzile noi pentru bunurile intermediare, de 15,4% in UE, respectiv de 16,4% in zona euro, urmate de comenzile pentru bunuri de capital, care au scazut cu 15,4% in statele UE si cu 15% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comenzile industriale noi au crescut in octombrie cu 2,9% in Romania, fiind al patrulea avans din UE in ritm lunar, similar celui din Olanda, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, comenzile industriale noi au scazut cu 1,6% fata de septembrie. In zona euro, declinul a fost de 2,2%.

Cele mai mari cresteri fata de septembrie au avut loc in Ungaria (+7,4%), Slovenia (+5,1%) si Letonia (+4,4%), in timp ce scaderile cele mai mari au fost raportate in Danemarca (-14,8%), Irlanda (-14,2%) si Franta (-9,2%).