"Sunt probleme de aplicare a legii. Ieri (miercuri n.r.) s-a cerut la Comisie clarificarea situatiei, respectiv cum vor putea fi platiti salariati, intrucat nu exista norme de aplicare a Legii unitare de salarizare", a spus Hossu, citat de NewsIn.

"Din cauza excesului de zel, este posibil ca in unele sectoare bugetare sa se dea salarii mai mici angajatilor, pentru a evita neincadrarea in plafonul de cheltuieli. De exemplu, nu se stie ce se intampla cu noii angajati, cum vor putea fi platiti acestia sau cum se va face plata sporului de vechime, care creste de la 10% la 15%", a adaugat el.

Liderul Cartel Alfa a precizat ca in aceasta saptamana au fost organizate intalniri intre Ministerul Muncii si reprezentantii sindicatelor din diferite ramuri ale sectorului bugetar, pentru a se pune de acord asupra unor norme ce urmeaza a fi introduse intr-o Ordonanta de Urgenta care sa modifice legea.

La randul sau, reprezentantul BNS, vicepresedintele Publisind Mihaela Neacsu, a precizat jurnalistilor ca lipsa normelor de aplicare a legii unitare ar putea intarzia plata angajatilor din sistemul bugetar in luna ianuarie.

Reuniunea Comisiei bipartite de la ora 11:00 a fost suspendata, sindicalistii din Politie precizand ca reprezentantii Ministerului Muncii au plecat la discutii la Ministerul Finantelor. De asemenea, intalnirea cu reprezentantii Justitiei, programata pentru ora 13:00, a fost anulata.

Intre timp, intalnirea de la Ministerul Finantelor s-a incheiat, iar un reprezentant al Ministerului Muncii, prezent la intalnire, a precizat pentru NewsIn ca ordonatorilor principali de credite le-a fost prezentata modalitatea de aplicare a Legii unitare, cu mentiunea ca deocamdata nu este nevoie de o ordonanta pentru a putea plati salariile bugetarilor.

Legea unitara a salarizarii din sistemul bugetar a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2010, insa actul normativ prevede ca se pot aduce imbunatatiri legii timp de sase luni, in cadrul unei comisii bipartite. Propunerile finale ale comisiei pentru imbunatatirea Legii unitare de salarizare vor fi inaintate spre aprobare guvernului, cel mai probabil in luna iunie.