Potrivit Agrostar, daca aceste cerinte nu vor fi solutionate Federatia va recurge la actiuni de protest, informeaza NewsIn.

"In primul rand vom cere prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate din acest an, printr-o derogare de la Comisia Europena, asa cum s-a intamplat si in cazul altor state. In acest timp, pot avea loc dezbateri privind noile forme de ajutor, care sa le inlocuiasca pe cele care urmeza sa fie eliminate. De asemenea, cerem garantarea 100% a cofinantarii proiectelor depuse de fermieri in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alocarea a 4% din PIB pentru agricultura. Daca aceste probleme nu isi vor gasi rezolvarea, in cadrul Biroului Executiv de saptamana viitore vom stabli calendarul actiunilor de protest", a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

Federatia Agrostar este o organizatie sindicala din domeniul agricol, infiintata in 1990, care are peste 38.000 de membri din peste150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura campului, avicultura, viticultura, horticultura, sindicate ale producatorilor si fermierilor).

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat marti in cadrul augierilor pe tema bugetului 2010 ca bugetul MADR pentru anul 2010 asigura resurse putine pentru inlocuirea ajutoarelor de stat, ce nu mai pot fi acordate incepand cu acest an.

"Este un buget care se incadreaza in restrictiile bugetare fixate de Ministerul de Finante in contextul crizei economice. Dorintele mele ar fi fost sa dispunem de un buget substantial pentru a duce la indeplinire obiectivele din programul de guvernare. In 2010 vom putea achita datoriile aferente anului trecut, vom putea asigura cofinantarea programelor europene, dar vom avea putine resurse pentru a inlocui formele de ajutor de stat care au incetat la sfarsitul anului 2009 (subventiile pentru porc, pui, legume - n.r.)", a spus Mihail Dumitru.