Increderea in economia Romaniei, cel mai scazut nivel din UE

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in decembrie fata de luna anterioara, Romania mentinandu-se pe ultimul loc in UE la acest capitol, in contextul in care, pe ansamblul Uniunii Europene, indicatorul a crescut, in medie, cu 4,1 puncte, a anuntat Comisia Europeana.
Astfel, in decembrie, indicele a crescut in Romania la 64 puncte de la 62,1 puncte in noiembrie, fiind cu mult mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in ultima luna din 2009 la 92 puncte. Aceasta este a noua luna consecutiva de revenire a increderii in economie la nivel comunitar, desi ramane in continuare sub media pe termen lung, informeaza NewsIn.

Increderea in economie a scazut in decembrie in Danemarca, unde indicatorul a coborat usor la 97,3 puncte, Grecia (de la 66,4 puncte la 64,2), Lituania (de la 71,9 puncte la 69,4), Ungaria (de la 71 puncte la 70,3), Polonia (de la 91,6 puncte la 91), Portugalia (de la 83,7 puncte la 83) si Slovenia (de la 68,8 puncte la 68,3).

In Romania indicii increderii in constructii si servicii au crescut cu cate 2 puncte, cel in industrie, cu un punct, in timp ce indicele increderii in comertul cu amanuntul s-a redus cu 1 punct. Pentru consum nu au fost publicate date.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, in contextul in care indicele increderii in servicii a avansat cu 6 puncte, cel in industrie s-a marit cu 3 puncte, cel in consum, cu un punct, iar cel in comertul cu amanuntul a stagnat. In schimb, increderea in constructii a scazut cu un punct.

In zona euro, increderea a urcat cu 2,5 puncte, pana la 91,3 puncte, pentru a noua luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.

Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat in Marea Britanie (+8,2 puncte), urmata de Franta (+4,1 puncte).

La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (104,5 puncte), Danemarca (97,3 puncte) si Franta (97,2 puncte), in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Romania (64 puncte), Grecia (64,2 puncte) si Cipru (65,2 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a scazut usor in noiembrie fata de luna anterioara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea creditului
Setari Cookie-uri