"Pana la data de 3 ianuarie au fost vaccinate 210.000 de persoane, iar dupa aceasta data solicitarile au crescut de cel putin zece ori pe zi", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Directiile de sanatate publica au mai informat ca stocurile de vaccin pandemic Cantgrip, produs de Institutul Cantacuzino, au fost epuizate si ca s-a cerut suplimentarea lor cu peste 120.000 de doze, in conditiile in care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4% la 8-10%.

Oficialii MS au mai precizat ca directiile de sanatate publice au obligatia de a organiza in regim de urgenta centre de vaccinare antipandemica in unitatile sanitare, mai ales in cele de boli infectioase , pentru a creste rata de vaccinare in aceasta perioada de val pandemic. Atat persoanele asigurate, cat si cele neasigurate se pot vaccina gratuit.

In plus, incepand de saptamana viitoare, la aparitia unui caz intr-o clasa de elevi, activitatea cursurilor se vor suspenda 24 de ore, si nu sapte zile, asa cum era prevazut initial, timp in care se va realiza dezinfectia, potrivit MS.

Totalul cazurilor inregistrate pana in acest moment este de 5.941, din care 73 decese.