In zona euro, comertul cu amanuntul s-a redus cu 4%, arata NewsIn.

Cele mai mari scaderi fata de noiembrie 2008 au avut loc in Letonia (-30,2%), Lituania (-27,8%) si Estonia (-21,2%), in timp ce Polonia si Belgia au raportat cele mai semnificative cresteri ale comertului cu amanuntul, de 4,6%, respectiv 3,7%.

Potrivit Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut in noiembrie in 4 state membre, a scazut in 12 si a ramas la acelasi nivel in Finlanda.

La nivelul blocului comunitar, vanzarile de produse alimentare au scazut in noiembrie cu 1,6% fata de aceeasi luna din 2008, o reducere mai mare fiind inregistrata in zona euro, de 2,9%. Sectorul bunurilor nealimentare a scazut cu 1,7%, respectiv 4,2%.

Comparativ cu octombrie, Romania a avut in noiembrie a 11-a scadere a comertului cu amanuntul din UE, egala cu cea a Sloveniei, de 0,2%. Cele mai importante scaderi lunare ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Lituania (-4,8%), Estonia (-3,1%) si Letonia (-2,3%), in timp ce Polonia si Marea Britanie au inregistrat singurele avansuri lunare ale acestui indicator, de 1%, respectiv 0,2%.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in noiembrie cu 0,8% in Uniunea Europeana si cu 1,2% in zona euro, raportat la luna precedenta.

Cel mai mare declin lunar al retailului din UE