Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a intrat in 2010 cu o datorie de aproape 150 milioane euro catre firma americana Bechtel si spera ca aceasta sa fie platita in prima parte a anului in curs, a declarat directorul general al companiei Dorina Tiron.
"Avem deja datorii din 2009 catre Bechtel de aproape 150 milioane euro, pe care speram sa le platim in prima parte a anului in curs", a declarat Tiron, citata de NewsIn.

Ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat la inceputul lunii decembrie 2009 ca Guvernul Romaniei are o datorie de 100 de milioane de euro fata de compania americana Bechtel, care a finalizat, primii 42 de km ai Autostrazii Transilvania, denumita A2.

“Acum trebuie sa prindem din urma niste plati si o sa incercam sa facem si acest lucru. Sunt niste facturi care cred ca sunt undeva la 70-80 de milioane de euro si probabil ca o sa mai fie finalizarea asta, deci cred ca suntem undeva in zona lui 100 de milioane de euro, poate undeva peste. Noi am primit o datorie foarte mare de anul trecut si probabil ca o sa ramana niste bani care sa fie platiti si in ianuarie”, a spus ministrul Transporturilor, adaugand ca fiecare factura emisa se va plati la o luna dupa emiterea ei, deci pana in luna ianuarie 2010 datoriile catre Bechtel vor fi achitate.

Acesta a mai afirmat ca, in opinia sa, proiectul Autostrazii Transilvania necesita si in 2010 o alocare bugetara asemanatoare cu cea din 2009, adica “in jurul a 400 de milioane de euro”.

Berceanu a mai spus ca, spre deosebire de o autostrada construita la campie, care costa 6 milioane de euro pentru fiecare kilometru, Autostrada Transilvania a avut costuri de 11 milioane de euro pe km, fara sa fie incluse sumele pentru exproprieri.

Ministrul Transporturilor a mai afirmat in decembrie ca intentia Guvernului este ca pana in 2012 sa existe autostrada de la Targu Mures pana la granita cu Ungaria, iar in acest sens, la mijlocul lunii ianuarie 2010 oficialii Ministerului Transporturilor vor relua discutiile cu firma constructoare Bechtel pentru a gasi metode de finantate alternative finantarii exclusive de la bugetul de stat a Autostrazii Transilvania.

“Ideea este de a unifica (n.red. – tronsonul 2B Campia Turzii – Gilau, care are 54 de km si tronsonul 3C Suplacul de Barcau – Bors, care are 64 de km), astfel incat, pana in 2012, sa existe autostrada de la Targu Mures pana la granita si discutiile noastre cu Bechtel merg in directia de a gasi o solutie comuna pentru a putea finanta altfel decat de la bugetul de stat – de unde e clar ca nu vom avea suficienti bani – portiunea Brasov – Targu Mures. Discutam despre posibilitatea ca dumnealor sa vina cu o formula de credit-furnizor, cu o formula de concesiune, ceva de genul asta. Ne-am propus ca dupa jumatatea lunii ianuarie sa reluam aceste discutii pe care le-am evocat asa, la inceputul anului acesta”, a spus Berceanu.

In alta ordine de idei, Berceanu a precizat ca pe sectiunea Turda – Gilau a Autostrazii Transilvania, inaugurata la 1 decembrie 2009, vor fi montati parapetii antiorbire ]n urmatoarele trei-patru saptamani si ca nu peste tot e nevoie de acesti parapeti.

In ceea ce priveste cabinele de telefon pentru apelurile de urgenta, ele nu vor fi montate decat in momentul in care intregul tronson 2B Campia Turzii – Turda va fi finalizat in vara anului viitor, in functie de conditiile meteo. Ministrul a adaugat ca de intretinerea autostrazii se va ocupa Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj.

Proiectul Autostrada Transilvania este cel mai mare proiect de infrastructura din Europa. Cu o lungime de 415 km, pe patru benzi, autostrada porneste din centrul Romaniei, de la nord-vest de Brasov, ajungand la granita cu Ungaria langa Oradea, in campia Crisanei. Autostrada va lega orase precum Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Cluj-Napoca, Zalau si Oradea.

Autostrada are 58 pasaje rutiere, 94 pasarele peste autostrada si 16 noduri rutiere. Beneficiarul acestui proiect de infrastructura este Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Autostrada este construita de catre compania americana Bechtel International, Inc. impreuna cu partenerul sau din regiune, compania Enka Insaat ve Sanayi A.S din Turcia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri