Vest-europenii, in special francezii, sunt printre cei mai pesimisti cetateni in legatura cu evolutia somajului si a economiei, potrivit unui sondaj publicat si realizat de Gallup International in 33 de tari, printre care si Romania, relateaza AFP.
In timp ce 51% dintre persoanele intervievate se asteapta la cresterea somajului (fata de 25% care prezic o scadere, 20% stabilitate si 4% nu au exprimat nicio opinie), proportia creste la 68% in Europa de Vest si la 82% in Franta. Cetatenii germani (69%) si britanici (65%) se situeaza in media europeana.

Numarul celor care se asteapta la o crestere a somajului este mai mic in tarile din America Latina (36%), din Orientul Mijlociu (39%) si din centrul si estul Europei (41%). Nord-americanii (50%) se situeaza in medie, iar asiaticii sunt putin mai pesimisti (55%).

Diferentele sunt mai putin relevante intre regiuni, in ceea ce priveste viitorul profesional al persoanelor intervievate. Procentul celor care se tem ca-si vor pierde locul de munca se situeaza la 31% din totalul persoanelor intervievate in cadrul sondajului.

In ceea ce priveste economia, in majoritatea tarilor numarul optimistilor si al pesimistilor este echilibrat, 29% dintre cei intervievati considerand 2010 drept un an al "dificultatilor economice", tot 29% apreciind ca este anul "prosperitatii economice", in timp ce 36% cred ca va fi asemnator anului 2009 (6% nu au dat niciun raspuns la aceasta intrebare).

Cu toate acestea, 42% dintre vest-europeni - aproape 54% dintre islandezi, loviti din plin de efectele crizei financiare- se asteapta la dificultati economice, fata de cei numai 11% care prezic prosperitatea.

Cei mai optimisti sunt latino-americanii, dintre care 58% prevad prosperitate. Sondajul a fost realizat in randul a 36.556 de persoane din toate tarile, care au fost intervievate pe internet la 1 si 2 decembrie.

Sondajul Gallup international a fost realizat in Afganistan, Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bosnia-Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Croatia, Cehia, Ecuador, Statele Unite, Franta, Germania, Islanda, Irak, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Macedonia, Malaysia, Noua Zeelanda, Pakistan, Romania, Rusia, Serbia, Elvetia, Marea Britanie, Venezuela.

Un studiu al companiei de cercetare GFK publicat in luna noiembrie a anului trecut arata ca numarul romanilor care considera ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma a crescut in mod constant in ultimul an.

Judetele cele mai afectate de somaj in 2009
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri