Parlamentarii din Comisiile de buget-finante au aprobat un amendament propus de liberalul Relu Fenechiu care se refera la criteriile de alocare a resurselor bugetare catre administratia locala pentru investitiile in infrastructura si la ordinea finantarii programelor nationale.
Astfel, se stabileste ca alocarea resurselor bugetare catre administratia locala pentru lucrarile de investitii in infrastructura se face in functie de urmatoarele criterii: achitarea facturilor restante, asigurarea sumelor necesare pentru cofinantarea proiectelor cu finantare nerambursabila din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrarilor incepute si pentru investitiile noi. Deputatii si senatorii au adoptat aceasta prima parte a amendamentului cu 22 de voturi pentru, 19 impotriva si doua abtineri, conform NewsIn.

Ministrul Sebastian Vladescu a cerut ca sintagma "criterii" din amendament sa fie schimbata cu "conditii", iar secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a contestat necesitatea adoptarii unei astfel de prevederi, in conditiile in care ordinea alocarilor resurselor bugetare se face oricum dupa aceste criterii.

"Dumneavoastra, prin aceasta formulare, considerati ca noi, Guvernul, nu facem asa. Noi nu sustinem amendamentul, ne vom bate pana in panzele albe sa nu treaca pentru ca sunt lucruri pe care si noi le aveam in vedere", a comentat Gherghina, starnind amuzamentul parlamentarilor din Comisii.

"Domnul Gherghina are o problema cu salvarea imaginii Guvernului, dar pe fond ne-a dat dreptate, mai ales afirmand ca asa trebuie sa se intample. Deci, noi vrem o garantie prin lege ca se intampla asa, vrem sa va ajutam", a intervenit presedintele de sedinta Viorel Stefan.

A doua parte a amendamentului a generat un blocaj la vot, situatia rezolvandu-se dupa ce forurile de conducere ale Comisiilor au decis reluarea votului. Dupa reluarea votului, amendamentul care stabilea ca finantarea programelor nationale se face in functie de ordinea in care acestea au fost aprobate, si nu pe alte criterii aleatorii, a trecut cu 24 de voturi "pentru" si 20 "impotriva".

A treia parte a amendamentului formulat de liberali si sustinut de PSD prevede ca Guvernul, prin Ministerul Finantelor, va informa Parlamentul trimestrial in legatura cu modul de alocare a resurselor bugetare in interiorul programelor nationale de infrastructura, Parlamentul urmand a dezbate in sedinta comuna aceasta informare.

Aceasta ultima parte a suscitat cele mai aprinse discutii intre parlamentari si reprezentantii Ministerului Finantelor. Secretarul de stat Gheorghe Gherghina a spus ca nu poate oferi informari trimestriale in conditiile in care datele trimestriale se cetralizeaza in 60 de zile, dar liberalul Relu Fenechiu l-a ironizat pe reprezentantul Ministerului Finantelor, aratand ca sunt in jur de cinci programe nationale pe intrastructura, iar amendamentul se refera doar la acelea, si nu la toata executia bugetara.

De asemenea, parlamentari ai PD-L au invocat ca o comisie, in speta cea de buget, nu poate trasa sarcini Birourilor Permanente si plenului Parlamentului, cerandu-le sa se reuneasca pentru aceasta informare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri