Dacian Ciolos a fost ministru al agriculturii in perioada 2007-2008. Dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie 2008, plati prin Progamul SAPARD in valoare de 189 milioane de euro au fost suspendate din cauza unor nereguli, scrie NewsIn.

Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a programului SAPARD. Fondurile au fost deblocate insa in vara anului trecut, dupa ce Romania a implementat un plan de actiune, a facut un audit intern si s-a conformat cererilor Comisiei de a da mai multe informatii.

Audierile in fata comisiilor Parlamentului European incep astazi dupa-amiaza la Bruxelles. Ele constituie un test crucial pentru noul executiv european, pentru ca eurodeputatii pot bloca numirea intregului colegiu, daca vor considera ca oricare dintre cei propusi sa fie comisari nu este potrivit pentru functie, scrie Irish Times.

Cotidianul noteaza ca Rumiana Jeleva, candidata Bulgariei pentru postul de comisar pentru ajutor international, este vazuta ca potential cea mai slaba veriga a noului executiv european, din cauza unui posibil conflict de interese.

Eurodeputatul ecologist Daniel Cohn-Bendit i-a scris o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care cere ca Jeleva, care este si vicepresedinte al PPE, sa-si clarifice raspunsul la unele intrebari. Desi legaturile de afaceri ale sotului ei au fost discutate de presa bulgara si germana, in Parlament au circulat documente in care se lansa intrebarea daca Jeleva insasi a facut tot ceea ce trebuia in privinta propriilor afaceri, pentru a nu intra in conflict de interese, de cand a devenit, vara trecuta, ministru de externe.

Observatori de la Bruxelles considera ca in cazul Rumianei Jeleva s-ar putea repeta afacerea Buttiglione, comisarul propus de Italia in 2004 pentru a se ocupa de justitie, care insa, din cauza viziunii sale asupra homosexualitatii, a trebuit, la presiunea europarlamentarilor, sa fie inlocuit de Barroso, pentru ca altfel exista amenintarea ca intreaga echipa nu va primi votul de investitura.

De asemenea, noteaza Irish Times, candidata Danemarcei, propusa comisar pentru clima, Connie Hedegaard, va avea de raspuns unor intrebari dure din partea europarlamentarilor pe tema performantelor ei slabe ca presedinta a summitului de la Copenhaga din decembrie.
In ceea ce o priveste pe baroneasa Catherine Ashton, propusa la sefia diplomatiei UE, persista dubiile in privinta nivelului ei de experienta. Ea va fi intrebata si despre pregatirile de finalizare, pana in aprilie, a structurii serviciului diplomatic al UE. "Exista un anumit sentiment ca nu are niciun fel de calificare evidenta de a face toate acestea", a declarat o sursa din PPE, citata de Irish Times.

Un oficial din Comisie a declarat ca Barroso nu are pregatit "un plan B" de a roti portofoliile, in cazul blocarii in comisii a unuia dintre candidati, mai precizeaza The Irish Times.