Premierul Emil Boc a declarat, inaintea dezbaterilor din plenul Parlamentului pe marginea Legii bugetului pentru anul 2010, ca are incredere in capacitatea coalitiei guvernamentale de a spriji adoptarea actului normativ.
"Am incredere in coalitia care sustine Guvernul, coalitie care va sprijini adoptarea de catre Parlament a bugetului de stat", a declarat Boc inaintea dezbaterilor din plenul Legislativului, potrivit agentiei NewsIn.

Plenul Parlamentului incepe luni discutiile asupra bugetului de stat si a celui de asigurari sociale pe anul 2010, dupa ce acestea au fost avizate de comisiile parlamentare de buget-finante in urma dezbaterilor care au durat trei zile.

Una din cele mai importante modificari aduse de comisiile parlamentare proiectului bugetului de stat a fost suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde lei, de la 9,3 miliarde lei anterior, la propunerea comisiilor reunite pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala ale Parlamentului.

Si bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu 2,7 milioane lei pentru cheltuieli de personal care sa asigure drepturile salariale sau in natura ale angajatilor din Administratia Penitenciarelor, iar Ministerul Public a primit 500.000 lei suplimentar pentru inchirierea spatiilor necesare functionarii parchetelor din Targu Mures.

Au mai primit suplimentari Consiliul National al Audiovizualului (CNA) - un milion de lei pentru salarizarea angajatilor - si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), institutie al carei buget a fost majorat cu 900.000 lei pentru plata salariilor.

Pe de alta parte, parlamentarii nu au votat bugetul Institutului Cultural Roman (ICR), care prevedea o majorare de 30% a fondurilor fata de anul anterior, la 55 milioane lei. Comisiile au aprobat ulterior un buget similar celui din 2009 pentru aceasta institutie.

ICCJ si Curtea de Conturi au primit acordul comisiilor pentru noi angajari de personal. In cazul ICCJ, presedintele interimar Lidia Barbulescu a solicitat finantarea a 50 de posturi ramase neocupate dupa pensionarea magistratilor. Curtea de Conturi va putea angaja 150 de auditori externi. Curtea Constitutionala (CCR) a ramas fara buget, acesta fiind respins dupa ce parlamentarii au considerat ca alocarile pentru CCR, majorate cu 59%, sunt exagerate.

Bugetul asigurarilor sociale a creat cele mai mari dispute si probleme parlamentarilor, acesta fiind initial respins de cele doua comisii reunite. Primele dispute asupra bugetului asigurarilor sociale au fost iscate de majorarea punctului de pensie. Amendamentul grupurilor parlamentare PSD-PC si PNL, de majorare a punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut, respectiv de la 732,80 lei la 826,20 lei, a fost respinsa vehement atat de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, cat si de cel al muncii, Mihai Seitan, pe motiv ca masura ar duce la inflatie. Conform calculelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), impactul unei asemenea masuri asupra bugetului de stat ar fi de circa 5 miliarde lei.
Cel de-al doilea vot al comisiilor a dus insa la aprobarea bugetului asigurarilor sociale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri