Garda Financiara a dobandit noi competente, in principal de a incheia acte de control pentru stabilirea starii de fapt fiscale si constatarea imprejurarilor in savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal, a anuntat ANAF.
Garda Financiara poate constata, de asemenea, acte si fapte care au avut ca efect evaziunea si frauda fiscala, stabilind implicatiile fiscale ale acestora si dispunand, in conditiile Codului de Procedura Fiscala, luarea masurilor asiguratorii - impunerea sechestrului - ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa-si ascunda ori sa-si risipeasca averea, informeaza NewsIn.

De asemenea, comisarii Garzii Financiare pot efectua, in exercitarea controlului operativ si inopinat, monitorizari si verificari necesare prevenirii, descoperirii si combaterii faptelor de evaziune fiscala.

"In acest context, printre principalele obiective ale Garzii Financiare pentru anul 2010 se regaseste continuarea monitorizarii in regim de permanenta a achizitiilor intracomunitare, in special de produse agro-alimentare (legume, fructe, cereale, carne etc.) si materiale de constructie (ciment, caramida etc.), in scopul prevenirii sustragerii agentilor economici de la plata taxei pe valoarea adaugata aferenta operatiunilor", precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Actualul sistem privind taxa pe valoare adaugata pentru comertul intracomunitar prevede libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar si a impus eliminarea evidentei institutionalizate a bunurilor provenite din statele membre, prin renuntarea la formalitatile si controlul vamal.

Fiscul precizeaza ca aceasta oportunitate este exploatata ilicit de catre unii operatori economici care, prin invocarea unor identitati fictive, cesionarea ori abandonarea firmelor care acumuleaza debite fata de bugetul de stat, se sustrag de la plata obligatiilor fiscale.

"Aceasta modalitate de lucru, care presupune insa mobilizarea unui volum semnificativ de forte a condus inca din anul 2009 la identificarea si combaterea activitatii unor grupuri infractionale, bine organizate, care controleaza anumite domenii de activitate. In acest sens, in anul 2009, au fost intocmite 252 sesizari penale pentru fapte de evaziune fiscala insumand un prejudiciu de peste 289 milioane lei, la care se adauga confiscari efective de marfuri in valoare totala de peste 23 milioane lei", se mai arata in comunicatul ANAF.

Garda Financiara va mai urmari in 2010 respectarea de catre operatorii economici a actului normativ privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata si cu modificarile ulterioare, in sensul identificarii cazurilor in care acestia nu utilizeaza aparatele de marcat electronice fiscale.

ANAF este institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, in cadrul careia functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri