"Eu as vrea (sa introducem impozitul minim, n.r.) anul acesta, cel mai tarziu in partea a doua a anului. Singura problema este sa definim vadul comercial. Daca vom reusi sa o rezolvam, in trei zile aveti legea", a spus Vadescu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca lucreaza la noul impozit si cu autoritatile locale.

Astfel, aplicarea impozitului forfetar ar urma sa tina cont de valoarea adaugata adusa unui comerciant de calitatea amplasamentului, factor important, de exemplu, in cazul hotelurilor sau restaurantelor, vizate de noul impozit.

In cadrul sedintei comisiilor reunite de buget-finante de sambata, 9 ianuarie, parlamentarii au aprobat un amendament prezentat de catre deputatul PNL, Daniel Chitoiu, care vizeaza suspendarea impozitului minim, masura ce ar putea avea un impact asupra bugetului de circa un miliard de lei, reprezentand circa 0,2% din produsul intern brut (PIB).

Vladescu a subliniat ca, daca amendamentul va trece si de plenul Parlamentului si masura va intra in vigoare, MFP va trebui sa finalizeze si sa puna in aplicare noul impozit forfetar, pentru a evita riscul pierderilor la veniturile bugetului de stat.

Premierul Emil Boc a explicat recent ca scopul pentru care impozitul minim a fost introdus in 2009 a fost atins - anume "acela de a scoate din pasivitate si de a elimina acele firme care erau folosite doar pentru intermedieri si care practic stateau intr-o stare de inactivitate".

"Din totalul firmelor care s-au inchis in anul 2009, dupa datele MFP, peste 73% erau firme care erau practic inactive si care erau folosite din cand in cand pentru intermedieri sau tranzactii care sa urmareasca realizarea unei anumite forme de frauda fiscala", a precizat el.

Potrivit lui Boc, "scopul curativ" a fost atins, astfel ca in 2010 se impune regandirea impozitului minim "spre un adevarat impozit forfetar, astfel incat sa fie restrans doar la acele domenii sau ramuri de activitate unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta. "Iar aici avem in vedere cel putin in faza aceasta preliminara, de exemplu, restaurantele sau hotelurile", a explicat Boc.