"Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual. Perspectiva se va ameliora daca "finantele publice vor incepe un proces de consolidare, daca accesul sectorului privat la finantare internationala se va imbunatati si daca presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua", a declarat analistul S&P Marko Mrsnik, scrie NewsIn.

Adoptarea bugetului pentru 2010 este o conditie pentru deblocarea imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI) si celelalte institutiii internationale de creditare.

Romania este evaluata de catre S&P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), iar perspectiva este negativa.

Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'.

Leul s-a apreciat la cel mai inalt nivel din ultimele noua luni in fata euro, avansand cu 0,4%, la 4,1215 lei/euro. Leul s-a apreciat cu 3% in fata euro de la inceputul acestui an.

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucuresti, a avansat cu 10% in acest an si a crescut cu 0,9% in cursul sedintei de miercuri, la 5.164.02 puncte, cel mai inalt nivel din septembrie 2008.