Modelul de subventie directa in agricultura nu va mai fi aplicat din 2010, sector care fi taxat "sub toate formele sale", iar statul va sustine agricultura prin schemele de ajutor aprobate de Comisia Europeana (CE),a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

"Pentru ceea ce domnul Surdu insista foarte mult sa dam bani, pentru acest model de subventie directa, care este denumita foarte frumos capital de lucru, in niciun caz nu avem bani si nu vom avea bani. (...) Acest model de subventie nu va mai putea fi aplicat in Romania incepand cu acest an", a spus Vladescu, citat de NewsIn.

Ministrul a mentionat ca, daca o alocare de 400 milioane euro la agricultura ar duce la cresterea produsului intern brut (PIB) cu 1,4%, "as pune mult mai mult".

"Trebuie sa spun ca, si daca am avea azi banii necesari si am vrea sa ii dam, nu am putea sa ii dam", a spus Vladescu.

El a precizat ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa taxeze agricultura "sub toate formele sale", respectiv a muncii agricole, a terenurilor si a produselor, printr-o mai buna colectare a acestor taxe si impozite.

Astfel, Vladescu a precizat ca, din punctul sau de vedere, "cei care vor beneficia de ajutoare vor trebui sa plateasca si taxele".

In acelasi timp, ministrul finantelor a adaugat ca ajutoarele de stat in agricultura se vor restrange la schemele aprobate de Comisia Europeana (CE).

"Pe parcurs ce vor fi aprobate (schemele de ajutor, n.r.), vom face tot ce e posibil sa ajunga in agricultura", a spus Vladescu.

Plenul Parlamentului a respins un amendament aprobat de comisiile de buget-finante din Parlament, al deputatului PSD, Victor Surdu, prin care bugetul Ministerul Agriculturii va fi suplimentat cu 2,1 miliarde lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Motivul pentru care China creste porci de dimensiunea ursilor polari