O delegatie a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, vine la Bucuresti in perioada 20-27 ianuarie pentru a discuta cu autoritatile romane despre eliberarea urmatoarelor doua transe de bani din acordul de finantare.
O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks va veni in perioada 20-27 ianuarie la Bucuresti, inpreuna cu delegatii ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale, pentru a discuta despre eliberarea transelor III si IV, in valoare totala de 2,3 miliarde euro, din imprumutul extern al Romaniei, potrivit unui comunicat transmis de FMI.

Delegatia se va intalni cu reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Ministerului Finantelor Publice si va lucra cu misiuni ale CE si ale Bancii Mondiale. Concluziile delegatiei vor fi prezentate la finalul vizitei.

Daca evaluarea FMI o sa arate ca Romania s-a incadrat in tintele macroeconomice stabilite in acordul de finantare, atunci Fondul va elibera cea de-a treia transa, de circa 1,5 miliarde euro (1,409 mil. DST - Drepturi Speciale de Tragere), cat si cea de-a patra transa, de circa 0,8 miliarde euro (766 mil. DST).

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Romania a indeplinit conditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul de la FMI, odata cu aprobarea bugetului de stat pe anul 2010.

Vladescu a informat membrii Cabinetului ca maine va participa la reuniunea ministrilor de Finante si Economie din statele Uniunii Europene (ECOFIN), dupa care va reveni la Bucuresti cu misiunea FMI. "Marti, eu sunt la ECOFIN si ma intorc de acolo cu delegatia FMI", a spus ministrul.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.

Misiune de la Bruxelles, comuna cu FMI

Si Comisia Europeana va trimite o misiune de o saptamana la Bucuresti, pe 20 ianuarie, pentru a examina daca Romania a indeplinit conditiile pentru varsarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro.

"Tensiunile politice si intarzierile aferente in adoptarea proiectului de buget pe 2010 au impiedicat ca misiunea anterioara din octombrie sa-si finalizeze evaluarea", precizeaza CE. Delegatia europeana va sosi in aceeasi perioada cu misiunile FMI si Bancii Mondiale.

Discutiile se vor axa pe executia bugetara din 2009 si pe bugetul pe 2010 adoptat de Parlament pe 14 ianuarie, inclusiv masurile pe care Romania trebuie sa le ia pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB in acest an. Totodata, misiunea va examina progresele facute in ce priveste reformele din domeniul fiscal, reglementarea sistemului financiar si absorbtia fondurilor UE.

Incheierea cu succes a evaluarii ar duce la deblocarea celei de-a doua transe de 1 miliard euro de la Uniunea Europeana, dupa ce in iulie 2009 a fost acordata prima transa de 1,5 miliarde euro, din totalul pachetului de asistenta al CE de 5 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri