Misiunea Bancii Mondiale care va veni in Romania in perioada 20-27 ianuarie, alaturi de delegatiile FMI si CE, va fi condusa de Swati Ghosh si se va concentra pe reforma sectorului public, inclusiv implementarea Legii unitare de salarizare si a noii legi a pensiilor.
"In cadrul discutiilor cu autoritatile romane, expertii Bancii Mondiale se vor concentra pe reforma sectorului public, incluzand implementarea legii unitare de salarizare si a sistemului de pensii, asistenta sociala si reformele din sectorul financiar", se spune in comunicatul Bancii Mondiale, citat de NewsIn.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana au anuntat oficial ca vor trimite misiuni la Bucuresti pentru a evalua respectarea conditiilor pentrru eliberarea urmatoarelor transe din imprumutul extern al Romaniei, in valoare totala de 20 miliarde euro. Aceste institutii anuntau ca si o echipa a Bancii Mondiale va veni in aceeasi perioada in Romania.

"Intre 20 si 27 ianuarie, o misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, va veni la Bucuresti pentru a discuta ce-a de-a doua si cea de-a treia evaluare a acordului extern al Romaniei, sustinut de FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Delegatia se va intalni cu reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Ministerului Finantelor Publice si va lucra indeaproape cu misiuni ale CE si ale Bancii Mondiale", a precizat reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek.

Banca Mondiala a mentionat ca discutiile cu autoritatile romane vor avea in vedere stadiul programului de reforma economica sprijinit de Banca Mondiala, in cadrul celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare. Programul are in vedere imbunatatirea administrarii finantelor publice si sprijinirea reformelor din sectorul social si financiar.

Banca Mondiala a acordat deja Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro, din cadrul acestui program in valoare totala de 1 miliard de euro. Acesta a fost aprobat de boardul BM in 16 iulie 2009 si eliberat in 20 octombrie.

Al doilea imprumut, de circa 350 milioane euro, urma initial sa fie aprobat de boardul institutiei pana la sfarsitul anului trecut, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010, insa calendarul nu a putut fi respectat din cauza crizei politice din Romania.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Romania a indeplinit conditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul de la FMI, odata cu aprobarea bugetului de stat pe anul 2010. El a adaugat ca FMI urmeaza sa trimita o misiune la Bucuresti la mijlocul saptamanii viitoare.

Vladescu a informat membrii Cabinetului ca va participa, marti, 19 ianuarie, la reuniunea ministrilor de Finante si Economie din statele Uniunii Europene (ECOFIN), dupa care va reveni la Bucuresti cu misiunea FMI. "Marti, eu sunt la ECOFIN si ma intorc de acolo cu delegatia FMI", a spus ministrul.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri