Garda Financiara a raportat la sfarsitul anului 2009 o contributie de peste 2.240 de milioane de lei (peste 530 de milioane de euro) catre bugetul de stat, bani provenind din recuperarea arieratelor raportate de operatorii economici privind obligatiile neachitate la termenele legale.
Ca urmare a controalelor efectuate, au fost identificate fapte de evaziune fiscala prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 2.250 milioane de lei, fiind inaintate organelor de urmarire penala un numar de 5.070 sesizari, pentru continuarea cercetarilor.

Activitatea a 4.891 de operatori economici a fost suspendata din motive de nedotare sau neutilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, iar in alte 794 de cazuri pentru incalcarea legislatiei cu privire la producerea si comercializarea produselor accizabile. Cu aceasta ocazie, a fost confiscata cantitatea de 307.058 litri alcool si bauturi alcoolice precum si peste 13 milioane de tigarete.

Potrivit Garzii Financiare, prezenta constanta a comisarilor in zonele comerciale a determinat cresterea gradului de utilizare a aparatelor de marcat. "Apreciem ca prin mediatizarea descoperirii unor instalatii clandestine de producere a alcoolului, precum si a altor fapte de evaziune fiscala constatate de comisarii Garzii Financiare conduc la descurajarea savarsirii actelor ilegale si in consecinta la reducerea evaziunii fiscale", declara Sorin Florea, Comisar General al Garzii Financiare.

La sfarsitul anului 2009, s-a inregistrat o crestere cu 15% a numarului sesizarilor penale, de la 4.392 in 2008, la 5.070 in 2009 si un avans de 3% al valorii totale a prejudiciilor, de la 2.195.178 mii lei in 2008, la 2.250.935 mii lei in 2009.

De asemenea, valoarea totala a confiscarilor a crescut cu 2% de la 131.418 mii lei in 2008, la 134.591 mii lei in 2009, si au fost aplicate 121.681 amenzi contraventionale (in crestere cu 4% fata de anul 2008), valoarea amenzilor aplicate scazand cu 5%, de la 251.085 mii lei in 2008, la 239.452 mii lei in 2009

“Dupa cum se poate observa, ne-am situat la un nivel al valorii amenzilor aplicate cu 5 procente sub cel din 2008, desi numarul amenzilor aplicate a fost mai mare decat in anul precedent. Activitatea Garzii Financiare se doreste a fi una de eradicare a fenomenului infractional si de prevenire a lui, nu de stopare sau incetinire a cresterii economice. Am identificat in momentul de criza economica pe care il traversam contextul propice cresterii fenomenului evaziunii fiscale si de aceea ne-am intensificat eforturile in aceasta directie, dar am decis sa scadem valoarea amenzilor aplicate pentru a nu sufoca activitatea societatilor comerciale”, declara Sorin Florea, Comisar General al Garzii Financiare.

In 2009, Garda Financiara a actionat pentru monitorizarea principalelor zone de manifestare a evaziunii fiscale, in special a combaterii fraudei privind TVA, sursa importanta de alimentare a bugetului comunitar. Printre activitatile ce au intrat in sarcina Garzii Financiare s-au numarat monitorizarea si interventia operativa in domeniile cu grad ridicat de risc la evaziunea fiscala, cum este domeniul produselor accizabile (alcool si bauturi alcoolice, uleiuri minerale, tutun si tigarete).

In 2009 Garda Financiara a efectuat controale si la solicitarea altor institutii, in principal Parchet, Politie, ONPCSB si si-a intensificat colaborarea atat cu structurile ANAF, cat si cu alte institutii.

Au fost realizate, de asemenea, actiuni specifice activitatilor sezoniere in domeniul turismului, productiei agricole, exploatarilor forestiere si in constructii, actiuni cu caracter interinstitutional, in colaborare cu Politia, inspectori din cadrul MAPDR, Agentia Nationala a Resurselor Minerale si Garda Nationala de Mediu, efectuate in baza unor planuri comune de actiune.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri