Evaziunea fiscala de pe piata painii a crescut in anul 2009 cu circa 10%, ceea ce a dus la o scadere a consumului fiscalizat cu doua kilograme, pana la 23 kilograme/cap de locuitor, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.
Potrivit acestuia, consumul de paine oficial inregistrat in anul 2008 a fost de circa 25 kilograme/cap de locuitor.

Consumul real de paine se ridica insa la circa 105 kilograme pe cap de locuitor pe an.

"In 2009, consumul fiscalizat de paine a fost mai mic cu 7-8%, comparativ cu anul precedent. Consideram ca se inregistreaza o scadere din cauza evaziunii fiscale, care este tot mai mare in fiecare an. Se poate, intr-o mica masura, ca scaderea consumului sa se datoreze si crizei economice. Cert este ca 5-6 procente sunt din cauza evaziunii fiscale", a explicat Popescu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Popescu, cu cifrele exprimate de productia comercializata fiscal, consumul de paine din Romania este de peste trei ori mai mic decat media europeana.

"Fiscalizat, 23 kilograme pe cap de locuitor pe an, adica pana in 500.000 de tone in total pe an, ceea ce este absurd sa credem. Sunt convins ca pe vremuri de criza se mananca paine mai multa, dar poate sa fie si o schimbare de consum, dar 1-2 procente, restul e evaziune fiscala", a subliniat Popescu.

Astfel, potrivit presedintelui Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan), piata reala a painii din Romania se ridica la valoarea de un miliard de euro, in timp ce piata fiscalizata este de doar 250 milioane euro.

"Evaziunea fiscala de pe piata painii este in continua crestere, in 2009 inregistrandu-se un avans al acesteia de circa 10 procente, comparativ cu anul 2008", a mai spus Aurel Popescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri