Banca Mondiala a injumatatit estimarea privind deficitul de cont curent al Romaniei in 2009, la 4,2% din produsul intern brut (PIB), si se asteapta pentru acest an la o usoara adancire a deficitului de cont curent, la 4,9% din PIB, a anuntat institutia.
In proiectia anterioara, din 22 iunie, Banca Mondiala anticipa o ajustare mai lenta a deficitului de cont curent, la 8,4% din PIB in anul trecut si 7,5% din PIB in 2010, de la 12,4% din PIB in 2008.

Pentru 2011, Banca Mondiala estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de cont curent de 5,5% din PIB, potrivit raportului "Global Economic Prospects 2010: Crisis, Finance and Growth", in care mentioneaza ca datele ar putea fi modificate ulterior, potrivit NewsIn.

Pentru Romania, institutia si-a inrautatit estimarea privind contractia economiei de la 4% la 7,8% in 2009. Banca Mondiala si-a mentinut proiectia privind avansul PIB de 0,5% in 2010, insa a imbunatatit prognoza referitoare la anul 2011, cand anticipeaza o crestere a economiei romanesti cu 4,2%, comparativ cu 2,5% anterior.

Totodata, Banca Mondiala arata ca redresarea actuala a economiei globale va incetini in cursul acestui an, pe masura ce impactul masurilor fiscale se estompeaza. Pietele financiare raman tensionate, iar revenirea cererii private intarzie din cauza somajului ridicat, mai arata raportul institutiei.

Studiul avertizeaza ca desi criza financiara ar putea sa fi depasit partea cea mai dificila, redresarea economiei globale este fragila. Banca Mondiala prognozeaza ca urmarile crizei vor schimba mediul financiar si economic in urmatorii 10 ani.

Economia globala, care a scazut cu 2,2% in 2009, ar urma sa creasca cu 2,7% in 2010 si cu 3,2% in 2011. "Prognozele de crestere pentru tarile in curs de dezvoltare sunt relativ robuste, cu un avans de 5,2% in acest an si cu 5,8% in 2011, de la 1,2% in 2009", se spune in raport.

Economiile tarilor bogate, care au cazut cu 3,3% in 2009, ar urma sa avanseze mult mai incet, cu 1,8% in 2010 si cu 2,3% in 2011. Volumul comertului mondial, care s-a prabusit cu 14,4% in 2009, ar urma sa creasca cu 4,3% in acest an si cu 6,2% in 2011.

Daca recuperarea interna este lenta, iar dobanzile ridicate limiteaza investitiile, potentialul de crestere economica ramane slab, ceea ce ar duce la o crestere a somajului structural. O recesiune mai indelungata si mai adanca decat se preconizeaza ar putea pune presiuni suplimentare asupra sistemelor bancare si pe monedele nationale in tarile cu regimuri de curs de schimb relativ inflexibile, puncteaza analistii Bancii Mondiale.

Institutia subliniza, printre factorii de risc la adresa statelor din estul Europei, ponderea ridicata a imprumuturilor in valuta, ce depaseste 50% din creditul neguvernamental in Romania, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania si Ucraina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri