"Reformarea companiilor de stat aflate in pierdere este foarte importanta. Nerestructurarea acestora poate influenta negativ deficitul bugetar, de 5,9% din PIB in 2010", a spus el, potrivit NewsIn.

Oficialul a reamintit de riscul indeplinirii tintelor de deficit bugetar prin acumularea de arierate.

"Mi-am mai manifestat aceasta ingrijorare si mi-o mentin. Nu dorim ca tinta de deficit bugetar sa fie atinsa prin cresterea arieratelor, ci prin elemente de reducere a cheltuielilor si o mai buna colectare a veniturilor", a afirmat Tanasescu.

Referitor la criteriile de performanta stabilite pentru finalul lui 2009, pe care reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene le evalueaza in cadrul vizitei la Bucuresti, Tanasescu a spus ca aceastea au fost cel mai probabil indeplinite, exceptie facand cel privind evolutia arieratelor la 31 decembrie 2009, pentru care datele nu sunt inca disponibile.

"Tintele au fost atinse, din datele pe care le am. Vom analiza insa performanta Romaniei la sfarsitul anului trecut si vom include toate elementele in scrisoarea de intentie", a precizat el.

Oficialul a adaugat ca, tot in cadrul discutiilor din perioada 20-27 ianuarie, reprezentantii FMI si autoritatile vor conveni asupra noilor tinte trimestriale, inclusiv privind executia bugetara, si asupra modalitatii in care acestea vor fi indeplinite.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au declarat ca Romania s-a incadrat in tinta de deficit bugetar, de 7,3% din PIB la finalul lui 2009.