“Pe masura ce acordul de finantare internationala al Romaniei se deruleaza, autoritatile romane vor fi nevoite sa mentina un echilibru fragil intre necesitatea de a ajusta deficitul bugetar si neimpovararea fiscala a mediului de afaceri, astfel incat sa stimuleze o redresare economica previzibila, dar inca foarte fragila", a declarat Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania.

Guvernul Romaniei a stabilit o tinta de deficit bugetar de 5,9% pentru anul 2010, tinta considerata de analisti ca fiind ambitioasa, dar nu imposibila. In 2009, deficitul bugetar al Romaniei a urcat peste 7% din Produsul Intern Brut.

"Cu toate acestea, companiile ar trebui sa aiba in vedere faptul ca in anii urmatori o anumita majorare a fiscalitatii este probabila, pe masura ce Romania se va vedea nevoita sa duca o politica fiscala mai restrictiva. De altfel, toate economiile care au recurs la deficite bugetare mari in ultimii doi ani pentru a inlatura pericolul depresiunii economice vor fi puse in situatia de a-si ajusta politica fiscala”, a adaugat Peter de Ruiter.