Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, la RRA, ca investitorii americani sunt "foarte preocupati" de faptul ca in Romania "decizii mici se iau la nivel foarte inalt" si spune ca ar fi benefica marirea transparentei deciziilor pentru investitii mai eficiente.
Vorbind, intr-un interviu la Radio Romania, despre masurile necesare pentru a face climatul de afaceri din Romania mai interesant pentru investitorii americani, Mark Gitenstein a insistat asupra reformei justitiei. "In primul rand si cel mai important lucru, as spune, o reforma care deja a inceput si care trebuie continuata este intarirea sistemului legal, sistemul juridic. Sunt de acord cu presedintele, a spus ca sunt 100 de milioane de euro pentru intarirea sistemului juridic. S-au cheltuit numai cateva milioane de euro si acesti bani au fost disponibili de multa vreme", a evidentiat el.

Gitenstein considera ca acele fonduri trebuie folosite, in primul rand, pentru reforme, pentru modernizarea sistemului juridic si pentru sistemul de tribunale. In al doilea rand, trebuie sa fie vizata modernizarea Codului Penal si de Procedura. "Trebuie sa va reglementati, sa va standardizati Codul Civil si Procedural Civil, trebuie sa continuati reformele pentru a va face un guvern mai eficient", a spus ambasadorul SUA.

"Eu consider ca e bine daca ar fi un proces de luare de decizii la nivel mai scazut si transparenta deciziilor sa fie marita pentru a permite investitii mai eficiente. Ar trebui sa se stie ca, odata ce un contract este semnat si ceva se intampla, nu trebuie sa se ajunga la nivel ministerial sau de secretar de stat ca sa se lamureasca treburile. Este sistemul, in momentul acesta este foarte birocratic. Deciziile, decizii mici se iau la nivel foarte inalt, ceea ce blocheaza procesul, si astea, lucrurile astea trebuie lamurite. Deci, stiu ca firmele americane sunt foarte preocupate de aceasta problema si stiu ca Uniunea Europeana lucreaza la aceste aspecte", a spus Mark Gitenstein.

Oficialul american a subliniat ca isi doreste sa sporeasca nivelul de investitii americane in tara noastra. "Noi sprijinim foarte mult proiectul FMI, prin Ministerul nostru de Finante, noi dam asistenta tehnica guvernului dumneavoastra. Eu lucrez indeaproape cu Banca dumneavoastra Nationala si cu presedintele roman si cu ministrii dumneavoastra. Este o zona interesanta in care, ma rog, poate nu are legatura directa cu economia, ci cu politica economica, insa am vrea sa vedem investitii mai puternic din partea firmelor americane aici", a atras atentia diplomatul.

"In ultimii 20 de ani au fost 10 miliarde de dolari investitie americana aici si am vrea sa vedem mai mult, dar trebuie sa va dati seama ca exista o concurentp fata de investitiile americane foarte puternica si, pentru a veni mai mult timp, pentru a aduce mai multe investitii americane aici, trebuie sa va continuati reformele si lupta impotriva coruptiei, iar noi lucram impreuna cu Europa ca sa ne atingem acest scop si cred ca Europa face o treaba foarte buna din aceasta perspectiva. Deci, reforma juridica, reformele juridice sunt foarte importante", a subliniat Gitenstein.

In acest context, ambasadorul a dat exemplul companiei Ford, care este afectata de lipsa infrastructurii din Romania. "S-a facut o investitie enorma de catre Ford, in Craiova, am vizitat-o exact dupa ce am venit aici, practic se fac 1.000 de masini pe zi. Problema este cu scoaterea masinilor din Craiova. Deci, ori trebuie sa reconstruiti calea ferata la Craiova, ori un sistem de autostrazi. Nu se pot scoate 1.000 de masini din Craiova, in conditiile prezente. Deci, acesta este un exemplu perfect de o zona in care poti sa fortezi acest gen de investitii si sunt o gramada de companii, si americane, si europene, care se pricep la acest gen de afacere", a explicat oficialul.

"Acesta este un exemplu perfect, de o zona in care investitiile romanesti si UE in aceste zone atrag alte firme, mai ales americane, sa vina in Romania. Deci, in momentul acesta absorbiti cam 10% din banii UE care sunt disponibili. Aveti cam 5 miliarde de euro de la UE, din care cheltuiti cam 10%, asta este o problema. Ar trebui sa cheltuiti acesti bani pe infrastructura. Daca ati cheltui acesti bani pe infrastructura, ati avea mai multe investitii americane. Nu numai ca ati ajuta fabrica, dar ati ajuta alte firme sau alte zone din Craiova, ca de exemplu firme americane care sa construiasca piese de schimb sau piese pentru aceste masini. Asta s-a intamplat in SUA. Ăsta a fost secretul cresterii, asta a fost taina cresterii SUA", a mai spus ambasadorul.

In ceea ce priveste autostrada Bechtel si problemele care au aparut pe parcursul dezvoltarii proiectului, Gitenstein atrage atentia ca "vina" ar trebui asumata in comun, de compania americana si de Guvernul roman. "Contractul spune ca trebuie terminata in 2012, insa problema - n-am studiat asa-zisa autostrada Bechtel - eu inteleg ca, vorbind cu oamenii mei, este ca sunt o gramada de probleme cu regulamentele de mediu si achizitionare de teren pentru construirea acestei autostrazi, dar asta nu este vina Bechtel. Sunt in cunostinta de cauza apropo de dificultatile existente. Constructia de autostrazi este complicata. A construi o autostrada nu este pur si simplu sa torni beton, este o chestiune legata de a achizitiona terenurile si a achizitiona legal terenurile, si pentru rampele de acces creeaza probleme de mediu enorme. Asta este o problema pe care Bechtel nu poate sa o rezolve singura, ca firma, deci trebuie sa se implice guvernele locale si de nivel national, si mai e o problema cu platile care trebuie facute catre Bechtel si alte firme", a declarat ambasadorul.

"Nu as fi surprins daca si Bechtel a facut unele greseli. Nu ar fi prima oara cand o mare companie de constructii a facut greseli - in SUA sau in strainatate -, dar probabil ca aici este vorba de o vina impartasita", a subliniat Mark Gitenstein.

Pe tema cooperarii in domeniul securitatii, oficialul american a sugerat ca Romania ar putea gazdui elemente ale noul sistem antiracheta propus anul trecut de Barack Obama. "Speram sa vedem ca Romania va sprijini programul antibalistic. S-ar putea ca Romania sa aiba un rol in acea zona, nu pot sa va dau detalii din aceasta perspectiva. Bineinteles, vrem sa vedem ca Romania va trimite mai multe trupe in Afganistan, se va implica mai adanc", a spus el.

Un alt domeniu de colaborare intre Romania si SUA ar fi sectorul energetic. "Siguranta energetica a Europei este foarte importanta, este un scop politic extern pentru Statele Unite foarte important si, in sfarsit, toata aceasta zona. Romania, din nou, ca model si ca profesor in regiune, apropo de piata libera si de democratie, este foarte important", a evidentiat Gitenstein.

In ceea ce priveste cooperarea regionala, ambasadorul a spus ca Romania este "un model foarte important" pentru tari precum R. Moldova, Ucraina sau tarile din regiunea baltica. "Moldova este o zona de care ma preocup foarte indeaproape. Presedintele Basescu a spus ca este o prioritate de politica externa si aceasta este o zona in care intentionam sa lucram indeaproape si vrem sa semnam un acord pentru 260 de milioane de dolari, bani care sa fie pentru Moldova si este un rezultat al faptului ca incurajam tara dvs. E o investitie importanta si e un exemplu de zona in care vom lucra. In zona energetica banuiesc ca aceasta va fi de asemenea o baza pentru intarirea rolului Romaniei in zona Marii Negre", a atras atentia Mark Gitenstein.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri