Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit previziunea fata de cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei, asteptandu-se la un avans de 1,3% in acest an, si si-a modificat, totodata, estimarea privind scaderea economica din 2009, conform unui raport publicat astazi.

In estimarea anterioara din octombrie, BERD anunta ca pentru Romania se asteapta la o crestere economica de 1% pentru 2010. In ceea ce priveste datele pentru 2009, analistii bancii anticipau anterior o scadere a PIB cu 8%, insa in prezent vad o contractie cu 7%.

In prezent, autoritatile romane si Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3% in acest an, insa reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca prognoza de crestere a PIB din 2010 ar putea fi revizuita in urcare.

Agentia de rating Moody's, cea mai optimista institutie privind proiectiile economice pentru Romania, si-a imbunatatit estimarile legate de cresterea economiei anul acesta, la 2,3%, fata de prognoza din luna octombrie 2009, de 1,2%, asteptandu-se anul acesta la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, usor sub estimarea anterioara, de 6,4% din PIB.

Cu toate acestea, analistii Moody's se asteapta ca economia romaneasca sa se miste "lent pentru cativa ani", din cauza unei cresteri mai temperate in majoritatea economiilor europene si pe fondul unei cresteri slabe a creditului.

Banca Mondiala si-a mentinut proiectia privind avansul PIB de 0,5% in 2010, insa a imbunatatit prognoza referitoare la anul 2011, cand anticipeaza o crestere a economiei romanesti cu 4,2%, comparativ cu 2,5% anterior.

Citeste aici cum vad romanii evolutia economiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mai putin de 20% din scolile din Romania au cabinete medicale