"Procentul va fi stabilit in functie de acoperirea costurilor. Vor fi verificate toate costurile si solicitarile operatorilor din domeniu. Pretul ar putea creste si pentru ca Romania trebuie sa isi alinieze pretul gazelor la cel din afara, iar Comisia Europeana vrea totodata sa liberalizam pretul gazelor", a precizat Tudor Serban, potrivit NewsIn.

Tudor Serban a mai spus ca reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri vor discuta cu cele doua companii care importa gaze pentru Romania de la Gazprom, Wintershall si Conef, majorarea cantitatii de gaze importate.

"Vom discuta maine (marti, 26 ianuarie, n.r.) cu reprezentantii Wintershall si Conef, cele doua companii care intermediaza importul de gaze naturale pentru Romania de la Gazprom, pentru a creste cantitatea de gaze importate. Noi vom cere suplimentarea importurilor cu 2-3 milioane metri cubi gaze, incepand chiar de acum, fata de 10 milioane mc gaze pe zi in prezent", a declarat Tudor Serban.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a declarat situatie de urgenta, incepand de luni, ora 14.15, din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor, urmand ca furnizarea de gaze naturale sa fie oprita pentru consumatorii intreruptibili.

Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil
sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.

"In 25 ianuarie, a avut loc reuniunea Comisiei de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale in prezenta ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, si a secretarului de stat pe probleme energetice, Tudor Serban, presedintele Comisiei. Au fost analizate informatiile referitoare la cantitatile de gaze naturale necesare acoperirii consumurilor inregistrate si situatia creata de temperaturile extrem de scazute din ultimele zile (temperatura medie la nivel national a scazut In dimineata zilei de 25 ianuarie la -17,90 C)", se arata intr-un comunicat publicat pe portalul ministerului.

De asemenea, in conformitate cu Legea 346/2007 privind masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz a solicitat Comisiei verificarea intrunirii conditiilor pentru declararea situatiei de urgenta din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor.

In urma analizei, Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilor de declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu data de 25 ianuarie 2010, ora 14:15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa ia masurile operative necesare, in conformitate cu prevederile Planului de masuri pentru situatii de urgenta in anul gazier 2009-2010, aprobat prin HG 1523/2009, se mai arata in comunicatul ministerului.

"Acest lucru inseamna, pe de o parte, oprirea furnizarii gazelor naturale pentru consumatorii intreruptibili si, pe de alta parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite Transgaz sa gestioneze operativ sistemul, astfel incat populatiei sa i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, caldurii si apei calde In conditii de siguranta", spun reprezentantii ministerului.