„Din dispozitia Dispeceratului National de Gaze s-a redus debitul de gaze, de la un debit aprobat de 23.000 N mc/h la un debit de 15.000 N mc/h, adica cu 35% mai putin. In aceste conditii, Colterm a fost nevoit sa modifice schemele de functionare. O parte din gazul suport utilizat de CET Sud pentru arderea carbunelui a fost transferat pe CET Centru”, a declarat purtatorul de cuvant al Colterm, Laura Manole.

Potrivit sursei citate, cu toate acestea, cantitatea de gaz nu este suficienta. ”Prin oprirea a doua cazane la CET Sud si reducerea productiei de energie electrica in cogenerarea cu 60%, parametri agentului termic au de suferit, astfel ca in apartamente temperatura va fi cu aproximativ 3 grade Celsius mai joasa fata de ziua de 25 ianuarie”, a mai spus Manole.

Colterm Timisoara a solicitat ca debitul minim aprobat sa fie de 18.000 N mc/h. In Timisoara Colterm furnizeaza caldura in apartamente prin gaz metan, in cazul unor avarii, se va trece pe carbune si pacura, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca au transmis adrese catre Prefectura Timis sa solicite furnizarea gazului la 18.000 mc/h, in Timisoara, ci nu la 15.000 mc/h, sub cota de avarie. „Am transmis adresele necesare prin care sa informam ca ceea ce au aprobat ei e sub cota de avarie pentru Colterm. Am solicitat Prefecturii sa ia legatura cu Ministerul Administratiei si Internelor sa mareasca pana la cota de avarie de 18 mii de mc”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.

Ministerul Economiei a declarat situatie de urgenta, incepand de luni, din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor, urmand ca furnizarea de gaze naturale sa fie oprita pentru consumatorii intreruptibili.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat luni seara ca Romania are o cantitate suficienta de gaz in stoc, dar nu poate fi extras din depozite la capacitate maxima din cauza temperaturilor reduse, precizand ca a instituit situatia de urgenta pentru a putea reduce cantitatea de gaze furnizate consumatorilor industriali.

Ministrul a precizat ca, in acest moment, nu sunt probleme in ceea ce priveste asigurarea gazului pentru consumatorii casnici. El a precizat ca declararea situatiei de urgenta a fost necesara pentru a crea cadrul legal care permite reducerea cantitatii de gaze furnizate consumatorilor industriali, sau chiar intreruperea furnizarii, prioritar fiind cosumul casnic.

Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.