Romania se afla pe pozitia 16 in topul celor mai atractive destinatii pentru investitiile straine directe, depasind economii ale unor tari ca Cehia, Turcia sau Rusia, anunta un raport recent care masoara increderea executivilor unor importante companii.

Potrivit celui mai recent raport al companiei A.T. Kearney, investitiile straine directe nu vor reveni pe crestere pana in 2011.

Raportul mai arata ca executivii sunt prudenti in actualul climat economic cand vine vorba de investitii si majoritatea investitorilor nu se asteapta la o revenire economica mai devreme de 2011.

Jumatate dintre companiile participante la sondaj au anuntat ca amana investitiile ca urmare a incertitudinii din piata si a dificultatilor de obtinere a unui credit.

China ramane si in acest an principala destinatie pentru investitorii straini, un titlu pe care il detine din 2002. Statele Unite au recapatat a doua pozitie de la India dupa aproape cinci ani. India, Brazilia si Germania completeaza top cinci al destinatiilor preferate de investitii.

De asemenea, este pentru prima data cand trei piete in curs de dezvoltare se afla in top cinci al destinatiilor de investitii, dupa ce executivii se asteapta ca aceste tari sa ofere o crestere in pofida crizei economice.

Top zece este completat de Polonia (6), Australia (7), Mexic (8), Canada (9) si Marea Britanie (10).

Tarile dezvoltate au avansat in top, dupa ce investitorii cauta mai multa siguranta, singura exceptie facand-o Regatul Unit, dupa expunerea ridicata la actuala criza economica.

Spre deosebire de multe piete emergente, economiile din Orientul Mijlociu s-au descurcat bine, iar increderea investitorilor este mai mare decat in anii anteriori. Principalele destinatii ale regiunii sunt Emiratele Unite ale Arabiei, Arabia Saudita si Egipt.

Majoritatea investitorilor (72%) considera ca regiunea Asia-Pacific vor scoate lumea din recesiune. Doar 15% considera ca America de Nord isi va reveni cel mai repede, in timp ce doar 6% considera ca Europa va iesi prima din criza. De asemenea, investitorii asiatici au mai mult optimism si intentii de investitii decat omologii lor din Statele Unite sau Europa.

In pofida crizei economice, executivii companiilor vad o tendinta de schimbare si rezistenta in dezvoltarea formelor de consum, cum ar fi cumparaturile online, ratele ridicate de economisire si cumparaturi mai reduse.

Cea mai surprinzatoarea schimbare
ar putea fi legata de ingrijorarea consumatorilor privitor la sustenabilitate, 60% dintre executivi asteptandu-se la aceasta atitudine dupa terminarea recesiunii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitiile straine directe in Romania au ajuns la 5,2 miliarde de euro
Setari Cookie-uri