"Ultima estimare pe care o avem pentru anul trecut indica faptul ca economia Romaniei a inregistrat o scadere de aproximativ 7%. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca 2009 a fost un an dificil din punct de vedere economic, nu numai pentru Romania, ci pentru toate tarile. Indicatorii macroeconomici ne arata ca primul trimestru din 2010 va aduce o usoara crestere economica, iar pentru intreg anul 2010 estimam un avans de 1,3%", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania.

Totusi, Franks a adaugat ca anul 2010 o sa fie tot unul dificil din punct de vedere economic, desi partea cea mai grea a crizei din Romania a trecut.

"Pentru 2011 estimam ca economia romaneasca isi va relua cresterea intr-un mod mult mai puternic", a spus Franks.

"Anticipam ca redresarea economiei romanesti sa fie determinata de exporturi si nu de consumul intern. Trebuie sa se realizeze o adaptare a capacitatii de consum a romanilor la nivelul veniturilor pe care le au. In trecut, romanii au consumat mult mai mult decat trebuia, si-au cheltuit venitul propriu, dar si banii imprumutati. Aceasta adaptare nu o sa fie placuta, dar este necesara pentru ca Romania sa revina la o crestere economica sustenabila, cu un deficit de cont curent sustenabil", a mai explicat seful misiunii FMI in Romania.