"Romania nu este o tara bogata. Nu isi poate permite un sector public de tip Mercedez Benz, dar isi poate permite un sector public de tip Dacia. Nu este nicio problema cu Dacia, este o masina foarte buna. Sectorul public trebuie limitat la capacitatea de plata pe care o are bugetul", a declarat Jeffrey Franks in cadrul conferintei de presa organizate la finalul misiunii de evaluare.

Guvernul poate reduce nivelul fondului de salarii din sectorul public fie prin inghetarea salariilor in 2010, fie printr-o reducere a numarului de angajati din acest sector. De asemenea, guvernul mai poate adopta un mix de masuri care sa includa atat inghetarea salariilor, cat si reducerea numarului de salariati.

"Este foarte important sa se reduca fondul de salarii alocat sectorului bugetar pentru ca, astfel, sa se pot reduce cheltuielile bugetare. Aceasta este o masura cheie pentru a putea atinge tinta de deficit bugetar din 2010", a spus Franks.

"Sunt la curent cu faptul ca Romania este una dintre cele mai sarace tari membre. In discutiile pe care le-am avut cu autoritatile romane am sustinut ca in procesul de consolidare a bugetului trebuie acordata o atentie mai mare fondurilor pentru protejarea romanilor din categoriile sarace. Tocmai din acest motiv consideram ca fondul de salarii din sectorul public trebuie sa scada. Salariatii din sectorul public nu sunt tocmai cei mai saraci si cu cat le acordam lor mai multi bani, cu atat vor ramane mai putini bani pentru cei saraci', a explicat Franks.