Managerii firmelor romanesti anticipeaza scaderea moderata a activitatii din industrie in primul trimestru, precum si declinuri in constructii, comert si servicii, iar numarul salariatilor ar urma sa se reduca in toate sectoarele, arata o ancheta a Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, potrivit anchetei de conjunctura a INS, directorii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru perioada ianuarie - martie, o scadere "moderata" a productiei, soldul conjunctural fiind de -12%, usor imbunatatit fata de cel din ancheta din decembrie, de -14%.

Companiile din industria prelucratoare iau in calcul in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -17%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -20%). Cele mai afectate domenii ar putea fi fabricarea altor mijloace de transport, metalurgia, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -48%, -37%, respectiv -33%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
Potrivit estimarilor din ianuarie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in primele trei luni din acest an, o tendinta de scadere atat a productiei (sold conjunctural -39%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -32%). Estimarile s-au imbunatatit de la ancheta din decembrie, cand soldurile conjuncturale din acest sector erau de -53%, respectiv -49%.

Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -39%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa inregistreze o relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -22%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -14%).

Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni scaderea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -19%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul ar urma sa creasca (sold conjunctural +31%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si