In anul 2008, au fost atestate 326 produse alimentare ca produse traditionale si s-au inregistrat 89 operatori economici, relateaza NewsIn.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut au fost atestate produse din mai multe domenii: lapte si produse din lapte, carne, peste, paine si produse din morarit si panificatie, conserve din fructe si legume, uleiuri vegetale, precum si din segmentul de bauturi alcoolice.
"Ponderea cea mai mare o au produsele lactate, urmate apoi de produsele din carne, paine si produsele de morarit si panificatie", se arata in datele MADR.

Produsul traditional trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara.

Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, pentru investitii in modernizarea si dotare unitatilor de productie.