Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si premierul Calin Popescu Tariceanu au lansat, ieri, la expozitia IndAgra, programul Fermierul. Pentru 2006, Guvernul a prevazut suma de 7.000 miliarde lei (200 milioane euro), adica un sfert din bugetul Ministerului Agriculturii pentru programul Fermierul, ceea ce va permite creearea a circa 6.000 de ferme, 500 de abatoare si a mai multor sute de unitati neagricole. Primele 300 miliarde lei vechi urmeaza sa ajunga la beneficiari pana la sfarsitul anului. In prezent, are loc licitatia pentru desemnarea bancilor prin intermediul carora banii vor ajunge la beneficiari.

Cele trei banci care s-au prezentat la licitatie sunt CEC, BCR si Romexterra. Flutur a explicat ca ministerul pune la dispozitia bancilor sume pe care acestea trebuie sa le aloce agriculturilor interesati, sub forma de credite pentru investitii. Banii vor fi alocati in special pentru infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea si modernizarea unor unitati de procesare a laptelui si a carnii, dar si pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural. Prin acest program, agricultorii pot sa asigure cofinantarea de 50%, necesara pentru proiectele SAPARD, a precizat Flutur.

In 16 ani dupa Revolutie a aparut clasa capsunarilor, dar nu am facut nimic pentru crearea unei clase a fermierilor. Pe langa dascal, preot, invatator si inginerul agronom, fermierul trebuie sa fie unul dintre liderii satului romanesc. Fermierul inseamna revenirea capitalismului la sat, a subliniat Flutur. Pentru a obtine finantare, viitorul fermier trebuie sa ia legatura cu Directia judeteana pentru Agricultura, care-l va ajuta sa puna pe hartie ideea afacerii. Solicitantul trebuie sa aiba neaparat o anumita proprietate de teren. Expertul DADR il va indruma apoi pe viitorul fermier la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, un de va fi preluat de un expert in Programul Fermierul. Acesta il va insoti pe doritor la banca, care va promite ca-i va acorda finantarea imediat dupa semnarea contractului cu SAPARD.

In sfarsit, viitorul fermier va merge la SAPARD, unde dupa o verificare riguroasa a dosarului se va semna contractul.

Pasul final va fi contractul cu banca. De subliniat ca numai doarele cele mai bune vor primi finantare.

Daca in ultimii 15 ani pentru programele de investitii in agricultura se alocau 4-5% din bugetul Ministerului Agriculuturii, anul viitor avem prevazuta o suma mai mare de 30% din buget pentru investitii, a sustinut Flutur. Acesta a precizat ca ieri dimineata, in standul vacilor pentru lapte al IndAgra, o vaca a fatat o vitica care a fost botezata Europa. De altfel, Tariceanu si Flutur au inmanat un certificat de nastere pentru vitelusa.

La randul sau, Tariceanu a declarat ca gospodariile taranesti de subzistenta trebuie transformate in ferme familiale de dimensiuni mici, de 20-50 hectare, ca in Europa, a caror productie sa fie valorificata pe piata dupa modelului european. In Romania exista circa patru milioane de gospodarii taranesti care au terenuri in medie de 2-2,5 hectare, la care se adauga alte 20-23.000 de exploatatii cu suprafete mai mari.

Potrivit lui Tariceanu, agricultura are nevoie de investitii pentru a recupera ramanerile in urma fata de tarile membre ale Uniunii Europene. Agricultura romaneasca traieste de peste 60 de ani din amintiri. Este ca o fata care a fost frumoasa, care a ramas fata batrana si nu s-a mai maritat, a apreciat Tariceanu. El a facut un apel la nevoia de specializare a viitorilor fermieri. Taranii trebuie sa se axeze pe un produs foarte bun, cu care sa iasa pe piata si sa faca fata competitiei de pe piata UE, a conchis primul-ministru.

Programul Fermierul presupune infiintarea si dezvoltarea fermelor agricole cu caracter comercial prin investitii efectuate in agricultura, cu prioritate din sumele care provin din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, constituit la dispozitia Ministerului Agriculturii. Aceste sume vor fi completate cu fonduri Sapard si sursele proprii ale bancilor comerciale, cooperativelor de credit si agentiilor de microcredite.

Necesitatea derularii acestui program a aparut datorita faptului ca Romania primeste in 2006 circa 400 milioane euro de la Uniunea Europeana, prin programul Sapard, sumele care trebuie cheltuite anul viitor fiind mai mari dect cele primite in 2003, 2004 si 2005 la un loc.

Accesul la fondurile Sapard era destul de dificil, pentru ca agricultorii nu aveau banii proprii, acel procent de 50% necesar cofinantarii. Daca incercau sa ia un credit bancar, garantiile cerute de banci pentru creditele de cofinantare erau descurajante. Programul Fermierul da sansa agricultorilor sa ia aceasta cofinantare de 50% prin imprumut bancar pe termen lung si cu dobanzi minime, scutindu-i in acelasi timp de prezentarea de garantii la banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri