Medicamentele ar urma sa coste mai mult de la 1 aprilie, din cauza actualizarii cursului de la 4 la 4,25 lei pentru un euro in legea bugetului de stat, insa scumpirea va avea un impact mic asupra populatiei, potrivit directorului Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
"O scumpire e inevitabila in cazul actualizarii cursului de schimb, insa e greu de spus acum care va fi impactul pentru ca noua metoda de calcul a pretului presupune analiza pretului si din alte tari non euro. Sunt posibile si influente pozitive, si negative. Un impact maxim ar fi de 6,25%, care reprezinta diferenta intre cursul de 4 si cel de 4,25 euro. Ministerul va centraliza aceste date in jurul datei de 15 februarie cand companiile sunt obligate sa depuna dosarul de preturi si apoi vom afla ce se va intampla", a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, citat de NewsIn.

Scumpirea medicamentelor in urma actualizarii cursului leu-euro ar trebui sa se aplice de la 1 aprilie.

"Deocamdata, e prematur sa vorbim despre scumpiri. S-a vehiculat o scumpire de 30% a medicamentelor, ceea ce este aberant", a mai spus Zaharescu.

Potrivit directorului ARPIM, impactul asupra populatiei va fi mic pentru ca, in general, medicamentele care se vor scumpi sunt cele pe baza de prescriptie medicala, date prin programe nationale de sanatate, iar cele generice sunt compensate 90% din pretul celui mai ieftin medicament.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri