In luna decembrie 2009, preturile productiei industriale pe piata interna si piata externa au inregistrat o scadere cu 0,2% comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 4,2% fata de luna corespunzatoare din anul 2008, potrivit unui comunicat transmis de Institutul National de Statistica.

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o scadere cu 0,2% comparativ cu luna precedenta.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au ramas la acelasi nivel inregistrat in luna precedenta, iar cele pentru piata externa au scazut cu 0,6%.

Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,5%), respectiv la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Preturile produselor din industria prelucratoare au inregistrat scaderi cu 0,3%, iar cele din industria extractiva cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Preturile produselor din industria energetica au inregistrat scaderi cu 0,7%, iar cele din industria bunurilor intermediare cu 0,2%. Preturile produselor din industria bunurilor de capital, respectiv industria bunurilor de folosinta indelungata s-au situat aproximativ la acelasi nivel cu cele din luna precedenta.

Evolutia lunara a preturilor productiei industriale pe piata interna si piata externa

Comparativ cu decembrie 2008, preturile productiei industriale pe piata interna si piata externa au inregistrat o crestere cu 4,2% fata de luna corespunzatoare din anul 2008.

Pe sectiuni, cresteri de preturi se remarca la: distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+12,8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,5%), industria prelucratoare (+4,4%). In industria extractiva se constata scaderi de pret cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+11,0%), industria bunurilor de uz curent (+7,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,4%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (+2,4%), respectiv cele din industria bunurilor intermediare (-3,7%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE