Romania a avut in decembrie una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 3,6% fata de decembrie 2008, fiind pe locul al doilea in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar preturile la producator au scazut cu 1,7%.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, in ultima luna a anului trecut preturile productiei industriale au crescut cel mai mult in Grecia, cu 4,5%, arata NewsIn. Pe pozitia a treia a fost Marea Britanie, cu un avans de 3,2% al preturilor productiei industriale.

In schimb, cele mai mari scaderi ale preturilor productiei industriale fata de decembrie 2008 au fost in Letonia, de 10,1%, Malta, de 8,8%, si Lituania, de 5,6%, mai arata datele biroului european de statistica. Eurostat a centralizat informatii referitoare la 24 de state membre.

In decembrie, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 2,9% fata de aceeasi luna din 2008.

Preturile din sectorul energetic s-au redus in ultima luna din 2009 cu 2,6% in UE si cu 5,6% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In decembrie s-au ieftinit si bunurile intermediare, cu 2,9% in UE si cu 3,4% in zona euro, cele de uz curent, cu 1,4%, respectiv 2,3%, precum si bunurile de capital, cu 0,2% in blocul comunitar si cu 0,5% in zona euro.

In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 0,9% in UE si cu 0,5% in zona euro.

Fata de noiembrie, preturile productiei industriale au stagnat in UE si au crescut usor, cu 0,1% in zona euro, cele mai insemnate cresteri fiind inregistrate de Bulgaria, cu 0,9%, urmata de Suedia, cu 0,8%, si de Lituania, cu 0,6%. In Romania preturile la producator au stagnat la nivelul din luna anterioara, potrivit Eurostat.

La polul opus s-au clasat Malta (-0,7%) si Danemarca (-0,6%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE