Au mai ramas 14 zile pana la depunerea primei declaratii recapitulative pentru 2010

Incepand cu 1 ianuarie 2010 contribuabilii romani vor trebui sa aplice noile reguli de impozitare implementate in legislatia nationala prin asa-numitul „pachet de TVA”.
„Pe langa schimbarile legate de tratamentul TVA al diverselor achizitii sau prestari de servicii, s-a marit considerabil efortul administrativ al acestor contribuabili in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor declarative”, declara Ramona Jurubita (foto), Tax Partener si Coordonator al Departamentului de Impozite Indirecte din cadrul KPMG Romania.

In acest sens, zilele trecute au fost publicate in Monitorul Oficial formularele de decont de TVA si declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare. Cele mai importante noutati:

- declaratia recapitulativa se depune lunar, pana pe data de 15 a lunii urmatoare, fata de anul 2009 cand aceasta se depunea trimestrial, pana pe 25 a lunii urmatoare sfarsitului de trimestru;

- declaratia recapitulativa cuprinde pe langa livrarile si achizitiile intracomunitare de bunuri si achizitiile si prestarile de servicii intracomunitare”.

„Pentru a reflecta corespunzator informatiile suplimenatare care vor trebui incluse in declaratia recapitulativa, decontul de TVA a suferit de asemenea modificari in sensul introducerii mai multor randuri care vor reflecta tipuri distincte de tranzactii”, conchide Ramona Jurubita.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri