Romania si Republica Azerbaijan au semnat un memorandum de colaborare in domeniul energiei, iar cu Georgia urmeaza sa semneze un acord similar zilele urmatoare, a declarat directorul din cadrul Ministerului Economiei, Corneliu Condrea, aflat intr-o delegatie in Azerbaijan.

"Acest Memorandum este o continuare a parteneriatului strategic si reprezinta sprijinul politic al celor doua tari in legatura cu colaborarea energetica dintre cele doua parti. De asemenea, potrivit agendei, urmeaza ca in zilele urmatoare sa semnam si cu Georgia un astfel de Memorandum", a precizat Corneliu Condrea, dupa cum informeaza NewsIn.

Directorul din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a afirmat totodata ca, potrivit Memorandumului semnat marti in Azerbaijan, SOCAR (compania azera de stat de petrol si gaze - State Oil Company of Azerbaidjan Republic, n.r.) ar putea in viitor sa exporte gaze si titei in Romania si UE.

O delegatie a Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), din care fac parte si reprezentanti ai companiilor Romgaz si Transgaz, se afla saptamana aceasta in Azerbaijan, pentru negocieri pe tema gazelor naturale si pentru proiectul gazoductului Nabucco.

Vitaliy Baylarbayov, vice-presedinte adjunct al SOCAR, spunea la 2 octombrie 2009, intr-o vizita la Bucuresti, ca Republica Azerbaidjan este dispusa sa dea circa 7 miliarde metri cubi gaze, pentru conducta Nabucco, iar o parte din aceasta cantitate de gaze ar putea ajunge in Romania, daca gazoductul va fi construit. Baylarbayov a subliniat atunci ca aceasta este doar o intentie si nu s-a semnat pana la acea data niciun contract in acest sens.

De-a lungul anului trecut, Ministerului roman al Economiei a intreprins mai multe vizite in Republica Azerbaidjan, in lunile iulie, septembrie si octombrie, unde au abordat probleme energetice strategice, care vizau atat securitatea energetica in zona Marii Negre, cat si aspecte referitoare la proiectul Nabucco.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si