Adunati la Consiliul National al Rectorilor, managerii institutiilor de invatamant si-au expus nemultumirile cu privire la sistem, in fata lui Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Prima pe ordinea de zi a fost problema finantarii din fondurile structurale prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Rectorii afirma ca, din bugetului mic acordat fiecarei universitati in parte, institutiile de invatamant nu pot depune decat un numar limitat de cereri pentru absorbtia banilor europeni, deoarece detin posibilitati financiare limitate de a sustine implementarea proiectelor.

Proiectele implementate cu fonduri structurale functioneaza pe principiul decontarii cheltuielilor anterior facute. Aceasta inseamna ca o institutie trebuie sa angajeze si sa efectueze plati in in anumite procente, din valoarea totala a finantarii, din resurse proprii, si abia apoi sa solicite rambursarea cheltuielilor effectuate.

Unul dintre obiectivele obtinerii fondurilor structurale rezida in posibilitatea de a sustine material lucrarile de doctorat. Rectorii sustin ca, desi tezele de doctorat sunt in lucru, rambursarea cheltuielilor materiale pentru acestea intarzie sa apara.

“In acest moment, noi suntem orientati catre POSDRU, insa mai putem accesa si alte tipuri de fonduri structurale prin intermediul altor ministere”, a sugerat unul dintre rectorii prezenti in sala.

O alta problema ridicata la Consiliul National a rectorilor se refera la dificultatile de a angaja si a retine in sistem tinere talente iesite recent de pe bancile scolii. Motivele pentru care absolvenii de calitate aleg sa se indrepte care alte tari sau catre posturi in mediului privat tin atat de deficitul de posturi vacante in sistemul public de invatamant superior, cat si de nivelul salarial din sistem.

Astfel, rectorii sustin ca, din cauza mentinerii in sistem a persoanelor care au trecut de varsta de pensionare, car si a rigiditatii ierarhice, in 2009, nu au reusit sa angajeze personal nici pentru posturile de de la baza organigramei de functionare. “Promovarea angajatilor cu functii didactice sau nedidactice si scoaterea posturilor la concurs sunt o prioritate”, a afirmat presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater, Anton Hadar.

In plus, rectorii au dificultati in a retine talentele in invatamant si cercetare si din cauza noii legi unice a salarizarii, care scoate din formula de calcul sporul de doctorat, demotivand absolventii sa isi doreasca o astfel de profesie.

La toate aceste nemultumiri, ministrul Funeriu a raspuns prin etalarea unei serii de masuri pe care le are in plan: evaluarea si diferentierea universitatilor in functie de posibilitatea de acordare a diplomelor de licenta, masterat si oportunitati de cercetare, modernizarea managementului universitar prin incurajarea autonomiei universitatilor si prin finantare diferentiata I functie de paleta de cursuri oferita.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Scandal intre USR si PLUS
Setari Cookie-uri