Instalarea de elemente ale scutului antiracheta in Romania e un element care arata increderea reciproca intre SUA si Romania, a declarat presedintele Basescu, potrivit NewsIn.

El a explicat ca decizia adoptata de CSAT este in conformitate cu art. 118, alin. 5 din Constitutie, cu Legea 291/2007, dar si cu legea sigurantei nationale si a apararii nationale. Acordurile SUA-Romania privind instalarea componentelor vor fi ratificate de Parlament, a mentionat Basescu.

Seful statului a mai precizat ca invitatia ca Romania sa participe la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta a fost lansata de presedintele SUA, Barak Obama, prin intermediul subsecretarului de stat american pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher.

Presedintele a spus ca a a avut o intrevedere cu Tauscher - care se afla in Romania in fruntea unei echipe de experti americani - in prima parte a zilei.

Potrivit presedintelui, pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati "interceptori terestri", reprezentand componente ale sistemului antiracheta. Calendarul convenit cu americanii vizeaza operationalizarea facilitatilor de pe teritoriul Romaniei incepand cu anul 2015.