Angajatii care lucreaza la stat pe meserii foarte bine platite in mediul privat, precum programatorii cu experienta sau juristii, ar putea primi facilitati in plus si ar putea beneficia de o crestere semnificativa a salariilor, ca urmare a modificarilor avute in vedere pentru Legea salarizarii.
Reprezentantii Ministerului Muncii iau in calcul acordarea unor facilitati pentru specialistii care lucreaza la stat, pentru a reduce migratia angajatilor buni de la stat catre sectorul privat, din cauza diferentele mari de salarizare, potrivit NewsIn.

"Vom incerca sa echilibram raportul dintre conditiile de lucru si nivelul de salarizare dintre angajatii de la stat si cei din mediul privat. Evaluarea dintre functiile de la stat si din sectorul privat se va face pe trei niveluri: direct, indirect si o comparatie la nivel general care va arata daca exista dezechilibre mari intre diferite meserii, daca exista posibilitatea sa apara presiuni financiare sau de alta natura care sa duca la o migratie a fortei", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

"Nivelul direct de raportare a functiilor din sectorul public si din privat va analiza, de exemplu, raportarea muncii si valoarea acesteia in invatamantul de stat si cel privat - educatori de la gradinite, invatatori, profesori, asistente si medici, ori functiile similare din sistemul sanitar de stat si cel din clinicile particulare. Nivelul indirect de raportare va viza, spre exemplu, toate functiile care pot fi ocupate de un inginer, economist, juris sau programator de calculatoare, atat la stat, cat si in sectorul privat", a mai spus Mocan.

Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat ca "a fost ales un esantion reprezentativ de 830 de functii din sectorul bugetar", ce urmeaza a fi raportat la functiile similare din domeniul privat din Romania.

Valentin Mocanu a adaugat ca angajatii de la stat, care lucreaza pe functii bine platite in mediul privat, vor putea beneficia de anumite facilitati, ar putea lucra si in mediul privat, daca nu intra in incompatibilitate cu functia ocupata la stat, ori ar putea primi mai multi bani prin reasezarea pe grila a functiilor din Legea unitara a salarizarii.

Reprezentantii Bancii Mondiale au purtat joi o noua runda de negocieri cu experti din ministere si lideri ai sindicatelor, pentru a se pune de acord asupra variantelor care vor fi avute in vedere pentru simplificarea sistemului de salarizare din Romania, dupa ce expertii Bancii Mondiale au propus Romaniei un model de reducere a numarului de functii din sistemul bugetar prin inghetarea unor salarii din sectorul bugetar pe o durata nedeterminata de timp si cresterea altora, ca urmare a aprecierii valorice a unor posturi.

Expertii Bancii Mondiale sustineau in raportul inaintat guvernului ca "sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include intreg sectorul public (care in prezent reprezinta aproximativ 1,3 milioane de posturi)", insa o decizie in privinta militarilor ramane la latitudinea comisiei bipartite.

"In cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza continutului muncii efectiv lucrate, folosindu-se metode de evaluare prin chestionare si interviuri a posturilor moderne, obiective, implementate la standarde internationale. Rezultatul va fi o structura cu totul noua de grade", se mai arata in analiza Bancii Mondiale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri