Bugetul Metrorex este inghetat la nivelul celui din anul trecut, pentru ca Executivul are datorii de circa 30 de milioane de euro, din 2009, catre firma franceza Alstom, care asigura mentenanta metroulu, a afirmat lui Ion Radoi, presedintele USLM, informeaza NewsIn.

Potrivit liderului USLM, din cauza acestor datorii, compania Metrorex este din nou monitorizata de FMI.

"Nu este normal ca din cauza unei datorii catre Alstom, compania Metrorex sa fie monitorizata. Guvernul trebuie sa achite aceasta datorie pentru ca salariatii metroului nu au nicio vina si ei trebuie sa-si primeasca salarii majorate, deoarece metroul inregistreaza profit", a spus Radoi.

Liderul USLM a spus ca salariatii de la metrou sunt intr-o situatie fara iesire, "iar daca intr-o saptamana nu se rezolva problema bugetului, se va ajunge la declansarea conflictului de munca cu toti pasii specifici".

"Vom anunta declansarea conflictului de munca, dupa care vom solicita concilierea de la Ministerul Muncii. In sapte zile vom desemna concilierea, iar in 48 de ore putem declansa greva de avertisment, dupa care, in luna martie, am putea ajunge la greva generala", a spus Radoi.

Vechiul contract colectiv de munca al angajatilor de la metrou a expirat in noiembrie 2009, in prezent acestia neavand un nou contract.

Angajatii de la metrou au fost in greva generala pe 17 si 18 noiembrie 2009,cand au cerut inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta expirase la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%.

Tribunalul Bucuresti a declarat greva angajatilor de la metrou ilegala, deoarece oprirea transportului subteran a afectat grav viata comunitatii, iar sindicalistii nu au propus patronatului solutii concrete la revendicarile lor, in timpul negocierilor dinaintea protestului, care au avut doar un caracter formal.