Scaderea incasarilor la buget reclamata de FMI, negata orbeste de Tariceanu, este dovedita de Finante si de Banca Nationala.
Cota unica a compromis acest an fiscal, iar guvernul nu mai are timp sa faca rost de banii necesari unei intrari line in UE, acolo unde esti primit cu drepturi depline daca si numai daca reusesti sa stringi la buget 35% din PIB.

Premierul Tariceanu continua sa sustina ca bugetul nu ar fi pierdut un miliard de euro ca urmare a introducerii cotei unice, asa cum zic contabilii marunti din FMI.

Realitatea este ca, pe urma cotei unice, ponderea incasarilor in PIB a scazut, ceea ce da dreptate oficialilor Fondului Monetar.

Premierul este lasat in ofsaid si de BNR. Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a aratat cu cifre ca Tariceanu greseste. Pentru ca, in 2004, impozitarea profitului si venitului aducea la buget 5,7% din PIB, in timp ce, in 2005, aduce numai 4,6%. Oficialul BNR a confirmat ca s-au pierdut bani, dar, mai ingaduitor decit FMI, a estimat paguba la doar 700 de milioane de euro.

Cifrele vorbesc de la sine. Anul trecut, veniturile bugetului cresteau la 31,5% din PIB. In prezent, avem de-a face cu o inversare a dinamicii.

Desi cresterea economica de anul acesta este net inferioara celei de anul trecut, in urma noii ordini fiscale introduse de Alianta veniturile bugetului au scazut la sub 30% din PIB. Scaderea este evidentiata si de executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor.

In aceste conditii, numai un miracol ar putea aduce bugetului plusul de 5% din PIB cerut de UE pentru ca Romania sa faca fata cofinantarilor. Uniunea ne va da bani sa ne apropiem cit de cit de standardele ei, dar va trebui sa punem si noi pe jumatate. FMI a trintit la plecare usa Palatului Victoria pentru ca sperase ca am inteles sa incepem sa stringem bani de pe acum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri