Sumele ar urma sa provina de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (ERDF) si Fondul de Coeziune (CF), scrie NewsIn.

Astfel, autoritatile si-au propus sa atraga circa 272 milioane euro pentru sectorul transporturilor, 215 milioane euro pentru proiecte de mediu, 213 milioane euro pentru dezvoltare regionala, 173 milioane euro pentru competitivitate economica, precum si 6,1 milioane euro pentru asistenta tehnica.

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti si-ar dori ca Romania sa ia in acest an fonduri europene nerambursabile de 149 milioane euro pentru dezvoltarea resurselor umane si 22 milioane euro pentru imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor publice.

Prognoza Romaniei privind sumele care ar urma sa fie incasate pentru proiecte din aceste domenii este una optimista, in conditiile in care, in primii trei ani de dupa intrarea in blocul comunitar, valoarea platita efectiv de Comisie pentru proiectele aflate in curs de derulare este modesta, de numai 140,6 milioane euro.

Romania a mai primit ca avansuri pentru programele aprobate 1,83 miliarde euro, potrivit documentului. Platile in avans se fac in momentul aprobarii programului, apoi au loc rambursari pe baza cheltuielilor certificate, urmand ca o plata finala sa fie facuta la sfarsitul programului.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca Romania va atrage anul acesta 4,3 miliarde de euro din fonduri europene, banii urmand sa grabeasca iesirea din criza, insa nu a dat detalii despre felul acestora, respectiv fonduri structurale, fonduri de preaderare (ISPA si Phare) sau fonduri pentru agricultura.

"Romania va atrage, in 2010, 4,3 miliarde de euro din fonduri europene, bani care, coroborat cu cresterea economica de 1,3%, ne vor ajuta sa iesim putin mai repede din criza economica. Guvernul trebuie sa pregateasca cadrul legal pentru ca orice firma care merge bine sa fie sprijinita", a spus Boc.