Conducta Drochia-Ungheni-Iasi ar urma sa transporte gaze de la monopolul rus Gazprom in Romania.

Potrivit vicepremierului moldovean, in prezent s-a ajuns la faza practica a studiului de fezabilitate al proiectului conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iasi si se examineaza posibilitatea construirii a trei statii de pompare, astfel incat sa existe posibilitatea functionarii acesteia in ambele directii (avers si revers), adica sa existe conditii tehnice pentru ca gazul sa poata circula in ambele directii. Cu toate acestea, destinatia principala a viitorului gazoduct va fi transportul de gaze de la Gazprom in Romania, potrivit eco.md, citat de NewsIn.

Totodata, cu sprijinul finantatorilor externi, se examineaza si posibilitatea stocarii viitoarei rezerve strategice de gaze la depozitul de gaze de la Roman-Margineni, amplasat la distanta mica de frontiera dintre R. Moldova si Romania.

Realizarea acestor intentii este posibila in conditiile in care Romania si-a aratat disponibilitatea de a finanta proiecte de interconexiune a retelelor electrice si de gaze.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in cadrul recentei vizite la Chisinau ca "in cadrul politicii de vecinatate, pe Parteneriatul Estic, vizam realizarea proiectului de interconectare a sistemului de transport de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, in asa fel incat sistemul de transport de gaze pe conducta al Romaniei sa fie conectat cu cel al Republicii Moldova, cu Moldovagaz".

Pentru asigurarea cu gaze a Moldovei de peste Prut, inca in anii 2002-2003, a fost prevazuta construirea conductei Drochia-Ungheni-Iasi, cu o capacitate de 5 miliarde de metri cubi, lungimea de 95 km si un cost de circa 49 milioane dolari. Proiectul in aceasta varianta a ramas doar pe hartie, el fiind taraganat din lipsa banilor, a interesului companiei Gazprom si a deteriorarii relatiilor moldo-romane. In consecinta, in iunie 2008, Moldovatransgaz (o subdiviziune a Moldovagaz) a demarat constructia gazoductului magistral Balti-Ungheni, cu un cost de 170 de milioane de lei si o capacitate de pana la un miliard de metri cubi pe an. Conducta a fost finalizata la sfarsitul lunii august 2009 si permite aprovizionarea cu gaze a zeci de localitati, dar nu si tranzitul de gaze in Romania.

La sfarsitul lunii mai 2009 a fost semnat un acord de colaborare directa Romgaz - Gazprom, ce prevede infiintarea unei companii mixte ruso-romane, detinuta 50%-50% de ambele companii, care urmeaza sa participe la construirea in Romania a mai multor depozite de inmagazinare a gazelor (intre care unul la Margineni, judetul Neamt). Acordul respectiv mai prevede posibilitatea ca gazul achizitionat de Romgaz de la Gazprom si pastrat in depozit sa fie vandut mai departe, dar prevede si construirea unor termocentrale, care sa foloseasca gazul pentru producerea de electricitate.

Depozitul de gaze de la Roman-Margineni va avea o capacitate de depozitare de pana la 2 miliarde de metri cubi de gaze.

In prezent, producatorul roman de gaze Romgaz si compania Petrostar Ploiesti elaboreaza studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, studiu ce a inceput in iulie 2009 si va fi gata in aprilie acest an.