Numarul deceselor inregistrate de la debutul pandemiei si pana in prezent este de 120.

"Fenomenul scaderii numarului de cazuri nu este o intamplare. Speram ca va dura. Nu stim cand va urma un nou val al pandemiei, speram sa nu mai fie cazul pana in toamna. Oamenii continua sa se vaccineze, in ciuda discutiilor legate de vaccin, iar cu cat se vaccineaza mai multi, cu atat este mai bine", a declarat directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), Adriana Pistol, citata de NewsIn.

Potrivit prof. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii, s-a constatat o scadere a numarului de cazuri de A/H1N1, iar specialistii se asteapta ca acest fenomen sa se mentina pentru cateva saptamani.

"Teoretic, ar trebui sa dureze tendinta de scadere. Cel putin din raportarile pe care le avem la nivel global, in centrul si estul europei se mentine inca o rata ridicata a imbolnavirilor, spre deosebire de vestul Europei. Un nou val nu stim cand va veni, trebuie sa vedem cum se comporta pana in primavara. Oricum, ne asteptam sa se diminueze numarul cazurilor in continuare. De gripa A/H1N1 nu vom scapa asa usor, va mai dura un an, doi", spune reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Victor Olsavsky.

Vaccinarea copiilor din Romania contra virusului A/H1N1 va incepe, cel mai devreme, in martie, pentru ca, pana in prezent, nu a fost gasit numarul suficient de subiecti care sa fie testati, au precizat reprezentantii Institutului "Cantacuzino" din Capitala.

Aproximativ 1,5 milioane de romani s-au vaccinat impotriva virusului A/H1N1 pana in prezent.