Guvernul ar putea recurge la cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA) inca din acest an cu 1-2 procente, de la nivelul actual de 19%, pentru a mari incasarile bugetare, estimeaza reprezentantii companiei PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Ati fi surprinsi ce impact poate avea cresterea TVA chiar si cu un procent. Guvernul ar putea sa ia in calcul aceasta masura cand va vedea ca nu-si poate indeplini tintele de deficit bugetar agreate cu Fondul Monetar International", a spus Peter de Ruiter (foto), liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC Romania, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, impactul bugetar "ar fi urias", iar incasarile bugetare ar creste chiar din prima luna dupa implementare. In schimb, impactul ar fi negativ pe termen scurt pentru comunitatea de afaceri, deoarece ar insemna scaderea consumului.

Pe de alta parte, Gabriel Biris, managing partener la firma de avocatura Biris Goran, considera ca majorarea TVA nu reprezinta o solutie deoarece ar duce la cresterea costului vietii.

"Nu cred ca singura solutie este majorarea TVA. Sper ca guvernul se va concentra pe largirea bazei de impozitare si nu pe cocosarea celor care deja platesc impozite", a explicat Biris.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis intoarce in Parlament legea stimularii antreprenoriatului